NOVA AFERA

Hrvatski studiji, zajedno s tipfelerima, prepisali dio strateškog programa od Fakulteta političkih znanosti

Hrvatski studiji
 Ronald Gorsic / CROPIX

Dekanica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Lidija Kos-Stanišić osudila je svaki oblik akademskog nepoštenja, a ministrica znanosti Blaženka Divjak pozvala rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa na brzu i odlučnu reakciju zbog nove afere na Sveučilištu: Hrvatski studiji usvojili su strateški program znanstvenih istraživanja u dijelovima identičan programu Fakulteta političkih znanosti, uključujući i iste tipfelere.

Hrvatski studiji, točnije njihovo privremeno Znanstveno-nastavno vijeće, usvojilo je 4. siječnja Strateški program znanstvenih istraživanja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu za razdoblje od 2018. do 2022., čiji su dijelovi - točnije desetak stranica - identični programu Fakulteta političkih znanosti. Predstavnici Hrvatskih studija takav su dokument potom predali Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, u paketu sa 500 drugih isprava, ključnih za postupak reakreditacije, o kojem ovisi budućnost Hrvatskih studija.

Prenijeli rečenicu

O slučaju je pisao portal srednja.hr, čija je analiza pokazala da su dijelovi dokumenta kopirani zajedno s greškama. Na HS-u su u svojem dokumentu prenijeli rečenicu iz FPZ-ova plana koja glasi: “Ostvarenje najmanje jednog suradničkog interdisciplinarnog međunarodnog projekata tematski uklopljenog u osnovna prioritetna područja istraživanja”, kao i rečenicu s drugom greškom, koja spominje “profil suradnika po radionice”.

Na Hrvatskim studijima preuzeli su i pojedine brojke iz strateškog plana razvoja znanosti Fakulteta političkih znanosti. Tako je ispalo da i Hrvatski studiji do 2022. planiraju “ostvarenje najmanje dva međunarodna suradnička i interdisciplinarna projekta”, “ostvarenje najmanje tri interdisciplinarna domaća znanstvena projekta”, kao i “ostvarenje najmanje jednog suradničkog interdisciplinarnog međunarodnog projekta tematski uklopljenog u osnovna prioritetna područja” - jednako kao što to planiraju na FPZ-u.

- Preuzimanje dijelova teksta Strategije razvoja znanstveno-istraživačke strategije Fakulteta političkih znanosti, što su, izgleda, napravili Hrvatski studij, potpuno je neprihvatljivo. Strategiju svaka sastavnica izrađuje na temelju vlastitih znanstveno-istraživačkih ciljeva - komentirala je dekanica FPZ-a Lidija Kos-Stanišić.

Izmijenit će

Dodala je daje Strategija razvoja dio dokumentacije koji u svrhu reakreditacije evaluira Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja će “sigurno evidentirati ovakvu vrstu prekršaja”.

- Isto tako, očekujemo da se o situaciji očituju i reagiraju nadležna tijela, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja - kaže dekanica.

Na upit Jutarnjeg lista jesu li prepisivali i, ako jesu, hoće li istražiti kako je do toga došlo, na Hrvatskim studijima odgovaraju da nije riječ o prepisivanju, nego o - propustu.

- Zna se da prepisivanja ne smije biti, radilo se na ovome užurbano kako bi se ispunili rokovi. Očito je netko uzeo drugi dokument kao predložak i došlo je do greške - izjavio je Mario Grčević, pročelnik Hrvatskih studija, sugerirajući da na temelju pogreške ne treba donositi zaključak i obezvrijediti čitav dokument u koji je, prema riječima pročelnika, uloženo puno truda.

- Dokument će biti izmijenjen u skladu s primjedbama. Ništa dramatično, glavno da je ključni dio našega programa originalan tekst - dodaje povjerenik za poslijediplomske studije HS-a Mislav Kukoč.

Do zaključenja broja rektor Damir Boras nije se oglasio i prokomentirao slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:09