NAPAD U KABULU

HRVATSKI VOJNICI RANJENI U AFGANISTANU DOBRO SE OPORAVLJAJU Jedan će biti operiran, a drugi čeka najbolje vrijeme za dolazak u Hrvatsku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2019. u 14:30

Velika Gorica, 010318.
Vojarna Pukovnik Marko Zivkovic, Pleso.
Svecani ispracaj 8. kontingenta HRVCON u mirovnu misiju Resolute Support u Afganistanu.
Na fotografiji: vojnici.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Glavni savjetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera, brigadni general Boris Zdilar, izvijestio je u petak da se obojica preživjelih vojnika koji su ranjeni u NATO-voj misiji u Afganistanu dobro oporavljaju.

''Stanje nije bitno promijenjeno od jučer. Teže ranjenom vojniku koji ima frakturu natkoljenične kosti napravljena je prvotno stabilizacija, a potom i fiksacija koštanih elemenata.

Na drugoj nozi je bila komplikacija od tzv. blast ozljede koji se naziva compartment sindrom. Pritom je napravljena dekompresija kako bi se oslobodile krvne žile, a kako ne bi došlo do loše cirkulacije ekstremiteta'', rekao je Zdilar.

Pritom je dodao da će teže ranjeni vojnik biti operiran u Afganistanu te kako njegove ozljede neće otežati oporavak.

Drugi vojnik, koji ima ozljedu ruke, spreman je za transport te se čeka najpogodnije vrijeme za njegov dolazak u Hrvatsku, rekao je Zdilar.

Uz to, Zdilar je kazao kako je ostalim pripadnici kontingenta Hrvatske vojske u Afganistanu na raspolaganju psihološka pomoć.

''Oni su dobro i spremni su za izvršavanje redovnih zadaća'', zaključio je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo