REAKCIJA

Hrvatsko novinarsko društvo zgrozila izjava predsjednice da se hrvatski novinari 'ne povode za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.07.2019. u 14:15

Zagreb, 060319.
Opcinski sud, Ulica grada Vukovara.
Hrvoje Zovko predsjednik HND-a dolazi na pripremno rociste u postupku koji je HRT pokrenuo protiv njega.
Na fotografiji: Hrvoje Zovko.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Hrvoje Zovko

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je priopćilo da je zgroženo "skandaloznim izjavama" predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, "nedostojnima funkcije koju obnaša, u kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako da rade svoj posao".

"Poruka hrvatske predsjednice našim kolegicama i kolegama: "Nemojte se povoditi za stranim medijima, koji rade ne znam u čijem interesu", osim što na vrlo ružan način i bez ikakvih argumenata optužuje naše inozemne kolege, novinarke i novinare u Hrvatskoj pokušava na vrlo perfidan način disciplinirati da svoj posao rade slijepo vjerujući samo jednoj strani, predstavnicima vlasti, a ne svojim kolegicama i kolegama, koje je praktički etiketirala kao neprijatelje Hrvatske", ističe HND.

Podsjećaju da su novinari od predsjednice zatražili komentar na kritike koje stižu iz brojnih svjetskih medija na njezino priznanje u razgovoru za švicarsku televiziju da hrvatska policija prema migrantima koristi tehniku pushbackova služeći se pritom nasiljem. Nakon negativnih reakcija kako u zemlji tako u inozemstvu predsjednica države grubo je optužila švicarsku televiziju.

"Predsjednica je na kraju izjave novinarima dala uputu: 'Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu', što nas sve podsjeća na devedesete godine 20. stoljeća, kad su pojedini novinari, apologeti tadašnje vlasti, javno govorili: 'Ako treba, lagat ću za Hrvatsku'", stoji u priopćenju.

HND poručuje da posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, nego u interesu javnosti.

"Naš je posao tragati za istinom ma kakva ona bila. Predsjednici Republike stoga savjetujemo da se bavim poslom koji zahtijeva funkcija na koju je izabrana i da ne dijeli lekcije novinarima", kažu u HND-u.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo