TIMOVI ZA SPAS ZNANOSTI I SPORTA

Hrvatskoj moramo vratiti brend sportske velesile, a znanstvene genijalce ne smijemo olako poklanjati

 Srđan Vrančić/CROPIX

Ono što u Hrvatskoj još nikome nije pošlo za rukom trebala bi napraviti dva tima koja je ovih dana imenovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović . U prvom timu vrhunski su sportaši, predstavnici sportskih udruga i sportski menadžeri. Njihov je zadatak izraditi strategiju dugoročnog razvoja sporta u RH za razdoblje od sljedećih osam do 10 godina.

Rasprava

Zadatak je druge skupine, koju čine predstavnici HAZU , sveučilišta i drugi stručnjaci, izrada strategije razvoja hrvatskog obrazovnog i istraživačkog prostora. Za razliku od nekih ranijih strategija koje nikada nisu realizirane, nova obrazovna strategija na kojoj se počelo raditi zamišljena je kao temeljni dokument kojega će se pridržavati ne samo ova nego i sljedeće vlade.

- Dogovorili smo se da ćemo u sljedeća dva mjeseca izraditi okvirne smjernice za razvoj strategije, tzv. white paper, koji ćemo poslati u raspravu, a onda ćemo negdje do kraja godine ponuditi i samu strategiju tzv. green paper - rekao je predsjednik HAZU akademik Zvonimir Kusić. Dodao je da je on vrlo optimističan te se nada da će se oko dokumenta koji će ponuditi uspjeti postići konsenzus i stručne i političke javnosti, kao i što veću disciplinu oko toga da se ono što bude dogovoreno u konačnici i provede.

Skupinu koja će pripremiti okvirne smjernice za razvoj strategije školstva i znanosti uz akademika Kusića i tri ministrova pomoćnika ( Sašu Zeleniku, Ankicu Nježić i Ružicu Beljo Lučić) čine zagrebački rektor prof. dr. Aleksa Bjeliš, predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. Ante Uglešić, dr. Petar Pervan, ravnatelj Instituta za fiziku, akademik Ivica Kostović, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, prof. dr. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, te akademik Leo Budin. Član tima bit će i prof. dr. Neven Budak, koji je nedavno imenovan savjetnikom premijera Milanovića za područje znanosti.

Nacionalni kurikulum

Podloga za izradu strategije bit će Nacionalni okvirni kurikulum na kojem je radila bivša Vlada, a na koji akademici imaju cijeli niz primjedbi, kao i razni drugi dokumenti koje je Akademija pripremila.

Akademik Ivica Kostović kaže da nijedna strategija neće imati smisla ako ne bude i financijski adekvatno praćena.

- Takvih papira koji su sami sebi svrha imamo pune ladice. Mi možemo prepisati i strategiju Danske, no pitanje je što ćemo s tim ako za njezino provođenje ne osiguramo novac - rekao je Kostović. Njegovo je mišljenje da bi prije rada na strategiji obrazovanja trebala biti poznata strategija razvoja Hrvatske.

- Evo, već treću godinu zaredom imamo 8000 znanstvenika koji ne rade znanost jer nema projekata. Udio znanosti u BDP-u nam pada umjesto da raste, što je i naša obveza na temelju dokumenata koje smo potpisali za pristup EU - rekao je Kostović.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:28