MARIJAN BALIĆ

HRVATSKOM 'KRALJU ČEŠNJAKA' PODMETNULI EKSPLOZIVNU NAPRAVU 'Cijela obitelj je ostala u šoku kad smo kraj ulaznih vrata uz kapiju vidjeli zelenu bombu'

Balić je policiji rekao da bi motiv za napad bombom mogao biti i u njegovu širenju proizvodnje češnjaka
Bomba s neizvađenim osiguračem ostavljena je pokraj ulaznih vrata, uz kapiju obiteljske kuće uspješnog mladog poljoprivrednika Marijana Balića u Ilači
 CROPIX

Neeksplodiranu ručnu bombu s eksplozivnim punjenjem i neizvađenog osigurača pronašao je jučer ujutro poljoprivrednik Marijan Balić iz Ilače, 33-godišnji vlasnik OPG-a, proizvođač češnjaka koji je u ovogodišnjem izboru za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika bio među deset najboljih sa svojom proizvodnjom crnog češnjaka.

- Cijela obitelj je uznemirena i ostala je u šoku kada smo pokraj ulaznih vrata uz kapiju vidjeli zelenu bombu. Pa moj jednoipolgodišnji sinčić Borna, koji je tek prohodao, tu se igra i trčkara po dvorištu. Imali smo sreće što smo je pronašli prije njega jer ne želim niti pomisliti što bi se dogodilo da ju je on našao. Odmah smo zvali policiju, forenzičari su uzeli otiske i nadamo se da će vrlo brzo ući u trag počinitelju ovoga gnusnog čina - rekao nam je Balić.

Neprovedeni natječaji

U svojem iskazu policiji rekao je da se motiv za ovaj napad bombom može tražiti u njegovu nedavnom širenju proizvodnje češnjaka s novim partnerom, Marijom Puškarićem, poznatim proizvođačem povrća iz Kaniške Ive pokraj Garešnice.

- Nedavno smo u suradnji zakupili 30 jutara privatne zemlje za proizvodnju češnjaka po cijeni od 3000 kuna za jutro. Kako je dosad najveća zakupna cijena u Ilači bila 2000 kuna, očito to nekoga ljuti i smeta mu jer ne može pratiti tržišnu utakmicu, pa mi ovakvim pritiscima žele stati na kraj. Ni s kim od stanovnika nisam bio ni u kakvom sukobu, niti je bilo nagovještaja nezadovoljstva ili prijetnji, ali ništa me neće pokolebati u mom poslu - rekao nam je Balić, koji širenjem proizvodnje i zapošljava ljude iz okolice.

Dodaje kako je velikoj potražnji za poljoprivrednim zemljištem kumovalo i neprovođenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prema kojem su ovlasti za zakup državne zemlje vraćene lokalnim načelnicima i gradonačelnicima, a natječaji nikako da se raspišu.

- Kod nas još nije proveden nijedan natječaj, ali zato po dvorištima padaju bombe - kaže Balić, čija je obitelj devedesetih doživjela progonstvo, pa tegobe oko povratka i novog početka.

Njegov novi partner Marijo Puškarić, koji seli svoju proizvodnju češnjaka u Ilaču, također je neugodno iznenađen ovim incidentom. Kaže kako pretpostavlja da je onaj koji ima bombu bio u ratu, pa se pita je li se taj borio za Hrvatsku ili za to da sada terorizira Hrvatsku.

Problemi

- Tko je kriv za bombu? Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, po kojem mladi poljoprivrednik ne može doći do zemlje jer su tako posloženi uvjeti natječaja. Natječaj dopušta svima da zadrže svoj posjed i zakup zemlje, pa mladi poljoprivrednik ne može doći do državne zemlje koja je jeftinija te mora ići u zakup privatnog zemljišta koje je nekoliko puta skuplje - kaže Puškarić.

Bez obzira na ove početne probleme, Puškarić i Balić će nastaviti suradnju u proizvodnji češnjaka, ali i krumpira, u čemu Puškarić ima veliko iskustvo i svu najmoderniju mehanizaciju. Balić će i dalje samostalno proizvoditi svoj crni češnjak, po kojem je prepoznatljiv na domaćem tržištu, ali i u inozemstvu, gdje su cijene ovog fermentiranog češnjaka znatno veće, kao i njegova primjena u restoranima i kućanstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:44