ZIMA 2009.

Hrvatsku čeka najveći temperaturni skok u Europi

Andrej Svoger / CROPIX

ZAGREB - Hladni val i niske temperature koje su ovih dana zaledile Hrvatsku i Europu, trebalo bi, najavljuju prognostičari, sredinom tjedna zamijeniti zatopljenje. To prema najavama neće biti obično zatopljenje, već će temperatura ponegdje skočiti i za 16 stupnjeva u odnosu na jučerašnju.

Stabilno u Skandinaviji

Najveće razlike osjetit će zemlje regije odnosno Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija, ali i Austija, Poljska i Češka.

Tako se u Zagrebu, Varšavi, Sarajevu i Beču očekuju temperature više i za 16 Celzijevih stupnjeva, u Češkoj za 15 stupnjeva, a u Ljubljani i Beogradu temperatura će porasti za 14 stupnjeva.

Zagreb će sa -7 skočiti na +9, Beč sa -9 na +7, Prag sa -12 na +3, a Beograd će nakon -6 imati 8 stupnjeva iznad ništice.

Najmanje temperaturne razlike očekuju se u Skandinaviji. Oslo će osjetiti porast temperature od 3 stupnja, sa -9 na -6, u Helsinkiju će temperatura skočiti sa -7 na -2, a u Kopenhagenu će nakon -6 biti +2.

- Imam dojam da se oni nalaze u području anticiklone s hladnim zrakom, upravo ono što smo mi imali do sada - rekao je meteorolog Milan Sijerković.

Velika ciklona

- Sada se na Antlantiku počela buditi velika ciklona s toplim zrakom, a ona ne doseže daleko na sjever i zbog toga će se u Skandinaviji manje osjetiti temperaturna razlika. To mi se čini kao logično objašnjenje - dodao je Sijerković.

Inače, snijeg i poledica i dalje otežavaju promet na većini cesta u Hrvatskoj, a zimska oprema obavezna je ukoliko krećete na put.

U Poljskoj i Češkoj smrznulo se više od 20 ljudi

Val hladnoće koji je pogodio cijelu Europu u Poljskoj je uzeo 15, a u Češkoj šest života. Kao i u sjevernijim dijelovima Hrvatske, u tim se zemljama temperatura jučer spustila debelo ispod minus 20.

Prema priopćenju poljske policije od početka prosinca u toj je zemlji ukupno 47 osoba. Kao i u slučaju Češke, riječ uglavnom o beskućnicima i osobama koje su u trenutku smrzavanja bile pod utjecajem alkohola.

Zbog toga je policija u Poljskoj uputila poziv svim građanima da pozovu nadležne službe ukoliko takve osobe vide na ulici.

Izdvajamo