SLUČAJ BIVŠEG RAVNATELJA HAVC-a

HRVOJE HRIBAR ZA JUTARNJI 'Više me ne progone, ali ništa nije konačno, kod nas uvijek možeš biti velikosrbin, komunist ili vještica'

Nisam očekivao DORH-ovu javnu objavu odluke, no drago mi je i zahvalan sam, kaže Hribar
Na fotografiji: Hrvoje Hribar
 Bruno Konjević / CROPIX

- Nisam očekivao DORH-ovu javnu objavu odluke jer ranije nisam primijetio da imaju običaj tako sustavno objavljivati predmete koje su odbacili. Pametni ljudi nikad nisu ni posumnjali da postoji kazneno djelo, no drago mi je i zahvalan sam što je objava dostupna javnosti - jučerašnji je komentar Hrvoja Hribara o DORH-ovu odbacivanju kaznene odgovornosti bivšeg ravnatelja HAVC-a.

DORH je, podsjetimo, na svojim službenim stranicama objavio da su nakon provjere dokumentacije te razgovora s upućenim osobama zaključili da nema razloga za sumnju u kaznenu odgovornost Hribara. Odvjetništvo je, naime, u ovom postupku istraživalo radnopravne nepravilnosti i druge propuste u radu institucije koji su i prije njihove istrage utvrđeni Državnom revizijom rada Centra u 2015., kad je Hribar optužen za raspolaganje novčanim sredstvima bez odluke Upravnog odbora i Ministarstva kulture te druga kršenja zakona i statuta institucije.

- I nevjerni Tome sada će morati vidjeti da je metodična, gigantska kampanja protiv mene u kojoj se govorilo o pljačkama i sličnim stvarima bila apsolutno bespredmetna - rekao nam je Hrvoje Hribar, koji se javio iz Češke, gdje je član žirija jednog filmskog festivala u Jihlavi.

Osim DORH-ove istrage, protiv Hribara je bio upućen i niz privatnih kaznenih prijava.

- Postojao je jedan predmet pred Prekršajnim sudom, no prije otprilike tjedan dana stiglo mi je rješenje da je i on odbačen - rekao je. Na pitanje znači li ovo DORH-ovo priopćenje da je sada oslobođen apsolutno svih optužbi za nepravilnosti u radu u vrijeme dok je bio ravnatelj HAVC-a, Hribar odgovara da ništa nije konačno.

- Uvijek možete biti velikosrbin ili komunist, pljačkaš ili vještica. Ne živimo u znanstvenom i racionalnom svijetu - prokomentirao je.

DORH-ovu objavu jučer je kratko komentirao i Zlatko Hasanbegović, koji je USKOK-u i DORH-u, dok je bio ministar kulture, poslao brojnu dokumentaciju o radu HAVC-a u vrijeme dok je ravnatelj bio Hribar.

- To je presedan da je USKOK prvi put objavio priopćenje o istrazi nekog pojedinca, a budući da je riječ o Hribaru, očito je da mu ministrica Nina Obuljen Koržinek, njegova dobra prijateljica, time želi pronaći neko mjesto u instutucijama kojima upravlja njeno ministarstvo. Priča kako je Državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona Hrvoja Hribara je medijska manipulacija. DORH se očitovao po službenoj dužnosti na nalaz Državne revizije iz 2015. godine i pilatovski i pitijski ustanovio da u tom nalazu nema elemenata kaznene odgovornosti. Oni nisu ulazili u meritum kaznenih prijava koje su podnesene protiv Hrvoja Hribara, a što uključuje dokumentaciju koju sam nadležnim institucijama, Državnom odvjetništvu i USKOK-u poslao kao ministar kulture - kratko je rekao Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:18