'TO JE POLITIČKA ODLUKA'

Hrvoje Zekanović odluku Ustavnog suda po kojoj istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji smatra neprihvatljivom

Hrvoje Zekanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Odluku Ustavnog suda po kojoj istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji, saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u petak je u Splitu ocijenio iznimno neprihvatljivom, za ustavne suce rekao je da su "svi mahom, delegirani od Plenkovićevog HDZ- a i od SDP- a, te je " riječ o političkoj odluci".

Ustavni sud nije sud koji može tumačiti zakone na taj način, ocijenio je Zekanović i dodao da "to rade ministarstva u Hrvatskoj i svim ostalim normalnim državama."

"Ustavni sud isključivo može govoriti o tome je li neki zakon ustavan ili nije, pa ga vratiti na raspravu u Hrvatski sabor. E, sad zašto Ustavni sud Zakon o udomiteljstvu nije vratio? Nije ga vratio zbog jednostavnog razloga jer kada bi došao u Sabor HDZ bi bio u velikom problemu", ocijenio je Zekanović. Kako je rekao, onda bi HDZ morao prihvatiti zakon koji odgovara SDP- u.

Ono što bi on kao hrvatski suverenist napravio je to je da se u taj zakon stavi da isključivo ljudi u bračnoj zajednici mogu usvajati djecu, što je po njemu jedino logično.

"Pošto oni to neće napraviti, naravno u dogovoru s ustavnim sucima se dogodilo što se dogodilo. Bitno je naglasiti da su ustavni suci, svi mahom, delegirani od Plenkovićevog HDZ- a i SDP- a. Drugim riječima ta odluka je politička odluka, odnosno ovo što se dogodilo, dogodilo se zato što su suci vjerodostojni politici HDZ- a i SDP- a", rekao je Zekanović.

Istaknuo je da je hrvatski narod o tom pitanju bio iznimno jasan, kada je bio referendum o braku i kada je u Ustav ušlo da je brak zajednica žene i muškarca tako da je to jedino i najbolje mjesto za odrastanje svakog djeteta. Mišljenja je da će kroz određeno vrijeme to biti svima jasno. "Danas je vrijeme takvo da se ponekad političari i suci ponašaju čudnovato", ocijenio je Zekanović.

Ustavni sud objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u "javnoj usluzi udomljavanja". Takav zaključaki sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:28