RAZLAZ

HSS OSTAO BEZ JEDINOG ŽUPANA Kožić napustio stranku zbog Beljaka i osnovao vlastitu listu

Iz HSS-a tvrde da su u svemu podržavali Stjepana Kožića i financirali njegovu predizbornu kampanju
Stjepan Kožić
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Hrvatska seljačka stranka ostala je bez jedinog župana jer je HSS napustio Stjepan Kožić, zagrebački župan. Kožić je najdugovječniji visoki dužnosnik HSS-a jer je na čelu Zagrebačke županije već 17 godina, a donedavno je bio i potpredsjednik stranke.

O tome koliko je dugo u politici govori podatak da je postao zagrebački župan u vrijeme kada je HSS vodio već zaboravljeni Zlatko Tomčić, koji je tada bio u koaliciji s pokojnim šefom SDP-a i premijerom Ivicom Račanom.

Stjepan Kožić je prije tri mjeseca najavio razlaz zbog skretanja HSS-a nalijevo pod Krešom Beljakom, a tom prilikom izrazio je žaljenje jer je 2016. podržao smjenu ranijeg predsjednika, Branka Hrga. - Moram vam priznati da sam pogriješio i da se osjećam prevareno! Od svih njegovih obećanja danih na izbornoj skupštini 2016. godine doživjeli smo samo suprotno - izjavio je Kožić. Početkom ožujka, prilikom podnošenja ostavke na funkciju potpredsjednika HSS-a, Kožić se istodobno nije ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije zbog, kako je obrazložio, sve veće centralizacije stranke, isključenosti iz odlučivanja o stranci i neodgovornog financijskog poslovanja HSS-a.

Nakon što je napustio HSS, zagrebački župan je već ovu subotu održao osnivačku skupštinu svoje nezavisne liste “Stjepan Kožić - nezavisna lista”. Pokušali smo čuti njegovo objašnjenje odluke da napusti stranku, no nije odgovorio na poziv.

U HSS-u su, također, odlučili da neće komentirati Kožićev odlazak. Neslužbeno smo od visokopozicioniranog člana saznali kako se ovakav rasplet očekivao još od prosinca, kada su u HDZ-a, nakon preuzimanja većine u Zagrebačkoj skupštini, odlučili da neće rušiti župana Kožića, nego će ga podržati jer su i prije, dok je HSS bio HDZ-ov koalicijski partner, s njim dobro surađivali. Iz HSS-a tvrde da su u svemu podržavali Kožića i financirali njegovu predizbornu kampanju, tako da se on ne može izvlačiti na opstrukciju iz stranke. Na naše pitanje nije li problem u Beljakovoj odluci da HSS makne s ljevice, što bi moglo dovesti do novog osipanja birača, dobili smo odgovor:

“HSS više nema birača i godinama smo daleko ispod 5 posto. Besmisleno je gurati se na desnicu, kada je tamo sve zauzeto. Zato smo sada otišli umjereno lijevo i zastupamo zelenu politiku, u vjeri da ćemo na taj način privući birače, međutim neki to ne mogu prihvatiti. Žao mi je što je Kožić odlučio otići, ali ništa se nije dalo napraviti“.

Stjepan Kožić već je četvrti bivši HSS-ov dužnosnik koji je odlučio osnovati vlastitu listu, nakon što je otišao zbog neslaganja s Beljakovim strateškim zaokretom.

Osnivačka skupština stranke "Stjepan Kožić nezavisna lista", kojoj je bilo nazočno 283 članova osnivača, za potpredsjednike je izabrala Anđelu Cirkveni, Vladu Horinu, Borisa Klemenića i Ivana Remenar, a tajnik je Branko Herček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:38