POTPORA POLJOPRIVREDNICIMA

HSS pozvao ministricu da se isplati pomoć OPG-ovima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hrvatska seljačka stranka (HSS) izvijestila je u ponedjeljak da na prijedlog Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) poziva ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se isplati pomoć obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u iznosu od 50 posto potpore koju su primili prema upisu za 2019. godinu.

"Zahtjev za potporu u 2019. godini podnijelo je 110.418 korisnika te im je prema tome trebalo biti isplaćeno 3,8 milijarda kuna, od čega je 3,1 milijarda bila predujam i prva rata, a ostatak se još isplaćuje. Iznos od 1,9 milijarda kuna bi spasio hrvatsko selo i spriječilo bi se gašenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a seljacima bi se omogućila konkurentnost u odnosu prema drugim poljoprivrednim proizvođačima u Europi kako bi mogli proizvoditi hranu. Strahujemo kako bi našu zemlju već na jesen mogla pogoditi nestašica hrane", ističe predsjednik Saveza Mijo Latin, a prenosi HSS.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su se našla u velikim problemima nakon, kako se navodi, mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite radi sprječavanja epidemije koronavirusa.

"Zato pozivamo resornu ministricu da prijeđe s riječi na djela, država mora pronaći sredstva za pomoć OPG-ovima. Riječ je o pet posto iznosa koji je predviđen za gospodarstvo, a spasio bi 110.000 OPG-ova i članova njihovih obitelji", stoji na kraju priopćenja HSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:35