OPTUŽUJU GA ZA NERAD

HSS TRAŽI OSTAVKU MINISTRA 'Jakovina je radio mutne poslove oko podjele državnog poljoprivrednog zemljišta'

Od neraspoređenih 250.000 hektara državnog zemljišta, Ministarstvo je u funkciju stavilo tek 1500 hektara, a ostatak se 'izgubio', tvrdi HSS
Belisce, 040314.Tihomir Jakovina u posjetu je Beliscu gdje se susreo s gradonacelnikom Dinkom Buricem, nakon cega su zajednicki obisli tvrtke Duropack, Hidrobel i tvrtku Flochista.Na fotografiji: Dinko Buric, gradonacelnik Belisca i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - HSS je u ponedjeljak zatražio od premijera Zorana Milanovića smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine optužujući ga za nesposobnost, nerad i "mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta".

Povod za HSS-ov zahtjev je objava početka aktivnosti oko dodjele poljoprivrednog zemljišta stočarima na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede bez javnog poziva.

"Ministarstvo poljoprivrede želi raspodijeliti velike površine zemlje bez provedbe natječaja i bilo kakvog pravilnika, po modelu 'tko prvi do zemlje, njegova je'. To je mutan posao koji se želi prikriti lošim i ustavno upitnim zakonom", ustvrdio je na konferenciju za novinare predsjednik HSS-a Branko Hrg.

U razdoblju od 2007. do 2011. na raspolaganje je dano 120.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je u mandatu ove Vlade podijeljeno tek 1500 hektara.

Zemlju su, kaže Hrg, u prethodnom mandatu dobivala većinom obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a postupke su provodile općine i gradovi. Kao primjer naveo je općinu Lipovljani koja je u razdoblju 2010./2011. podijelila 612 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga više od 400 hektara domaćim OPG-ima, dok je od 2011. do 2015. podijeljeno 78 hektara, pri čemu ni jedan domaćim OPG-ima.

"Premijeru, ne osigurava li možda Jakovina 'poštenoj' Kukuriku koaliciji sredstva za izbornu kampanju", upitao je Hrg zatraživši od Milanovića trenutnu smjenu ministra poljoprivrede.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin podsjetio je kako je prije četiri godine Ministarstvo poljoprivrede najavilo veliku zemljišnu reformu i stavljanje u funkciju milijun hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Od bivšeg Ministarstva naslijedili su 500.000 hektara prema tada važećim planovima raspolaganja lokalnih jedinica, od čega je polovica bila pod ugovorima o zakupu, a oko 250.000 hektara ostalo je neraspoređeno.

Od neraspoređenih 250.000 hektara, Ministarstvo je u funkciju stavilo tek 1500 hektara, a ostatak se "izgubio" i nije upisan u ARKOD (nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta), niti je itko od seljaka na tom zemljištu ostvario potporu, kaže Latin.

Ministarstvo je tvrdilo da će riješiti problem 10.300 stočara bezemljaša, no vidi se da će prvih 160 stočara, uglavnom tvrtke, od 107.000 hektara dobiti gotovo polovicu, a ostali, većinom OPG-i, drugu polovicu. To u prosjeku znači da će od njih 160 svaki dobiti po 250 hektara, a ostali samo šest hektara po gospodarstvu, naglasio je Latin.

Latin je također apelirao na Ministarstvo da što prije riješi ugovore za upis pašnjačkih površina, kojih u Hrvatskoj ima 399.000 hektara, u ARKOD kako ne bi došlo do smanjenja stočnog fonda i zatvaranja proizvodnje domicilnog lokalnog stanovništva koje je te površine koristilo.

Jakovina: 'HSS je imao dovoljno prilika staviti državno zemljište u funkciju'

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovorio je u ponedjeljak HSS-ovu predsjedniku Branku Hrgu, koji ga je optužio za "mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta", da su Hrg i HSS-ovci imali dovoljno prilika staviti svo državno poljoprivredno zemljište u funkciju, ali to nisu napravili.

Upitan da komentira HSS-ovu najavu zahtjeva za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o zemljištu, jer navodno pogoduje velikim proizvođačima na račun OPG-a, Jakovina je rekao da će čak biti zadovoljan ako iz HSS-a budu tražili ocjenu ustavnosti jer je siguran da su u Ministarstvu u pripremi izmjena zakona predvidjeli dovoljno dobre argumente u korist svojeg prijedloga.

"Interes je proizvodnja, interes su stočari, a govorimo o gotovo 84.000 hektara koji su potrebni našim stočarima", kazao je Jakovina navodeći kako 10.000 poljoprivrednih gospodarstava nema dovoljno zemljišta za stočarsku proizvodnju.

"Godinama slušamo od HSS-a da se stočarstvo sustavno uništava, a od 2001. tim istim stočarima nije osigurano poljoprivredno zemljište na kojem mogu proizvesti hranu", istaknuo je.

Izmjenama zakona se ciljano, transparentno, po strogim uvjetima, želi stočarima na 10 godina osigurati dovoljno zemlje po broju uvjetnih grla, kazao je Jakovina.

"Od 2001. do 2012. godine Hrg i njegove stranačke kolege imali su dovoljno prilika staviti svo državno poljoprivredno zemljište u funkciju, no nisu to napravili. Sada nam jednostavno curi vrijeme", rekao je Jakovina napominjući kako će ono što se uspije rješiti do 15. lipnja stočarima ući u sustav potpora.

Neće se možda uspjeti u tom razdoblju staviti svih 84.000 hektara u funkciju, ali dobar dio toga će uspjeti, ustvrdio je Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41