NOVI KODEKS ODIJEVANJA

HTV-ovci u šoku:Zabranili su nam nakit, lakirane nokte, prozirne bluze, štikle

    AUTOR:
    • Klara Rožman

  • OBJAVLJENO:
  • 30.07.2011. u 09:25

Na HTV-u tvrde da je novi interni dokument o odijevanju više naputak, a manje prijetnja i represija

ZAGREB - Novi interni dokument koji propisuje pravila odijevanja na HRT-u na noge je podigao malobrojne djelatnike javne televizije koji još nisu otišli na godišnji odmor.

- Ne smijemo više nositi nakit, lakirati nokte, imati kratke haljine, ni cipele s visokim potpeticama - izvještavali su nas uzbuđeni novinari i urednici, koji su pročitali pravila što su danas ujutro stigla u prostorije Informativnog programa HTV-a.

Modna lutanja

- Neke su upute možda malo nespretno sročene, ali ovo treba shvatiti više kao pomoć našim novinarima i urednicima koji prečesto modno lutaju nego kao krute upute prepune kazni za one koji ih se ne pridržavaju. Pravila odijevanja na televiziji trebala bi biti poznata svakom našem zaposleniku, a mi smo ih malo aktualizirali i proslijedili novinarima i urednicima da ih podsjetimo kako nije u redu da na posao dolaze odjeveni kao da idu na plažu - naveli su u Upravi HRT-a.

Grudnjak koji se nazire

Neslužbeno doznajemo da je povod za donošenje ovih pravila bio susret na porti jednog od prisavskih šefova s nekolicinom novinara Informativnog programa koji su na posao došli u kratkim hlačama i kariranim košuljama.

- Nedostajali su im još samo ručnik i ležaljka! Strašno! Svaki čovjek koji radi na televiziji morao bi znati da kamera ne podnosi karirani uzorak, a o kratkim hlačama na dlakavim muškim nogama valjda ne treba trošiti riječi. Uz to, nadamo se da će ovim pravilima u povijest otići i čipkaste košulje po uzoru na Madonnu, kakve je svojedobno odijevala Hloverka, crveni lak na noktima Sandre Križanec, goleme naušnice Tončice Čeljuske ili grudnjak koji se nazire ispod košulje Dijane Čuljak - ističu u Upravi.

Neutralni tonovi

Na udaru novih uputa najviše su se našli novinari Informativnog programa. Osnovno je pravilo da je voditelj dobro odjeven samo onda ako je gledatelj fokusiran na izgovoreno i ne uočava voditeljevu odjeću. Slijedom toga, za muškarce je propisano da nose klasične sakoe ili odijela i jednobojne košulje.

Žene u Informativnom programu smiju nositi cipele s potpeticama umjerene visine, dužina suknje ili haljine mora biti ispod koljena, na nokte mogu nanositi lak u neutralnim tonovima, trebaju izbjegavati modne trendove u šminkanju i friziranju, a preporuča se da imaju klasične, bezvremenske frizure.

Izdvajamo