SLOBODAN JE

HUANITOVO POMILOVANJE SADA JE I FORMALNO RIJEŠENO Odluka predsjednice stigla na njegovu adresu: 'Daje se potpuni oprost od izvršenja izrečene kazne'

Huanito Luksetić
 DAvor Žunić / CROPIX

Nakon što je jučer sudskim rješenjem obustavljen postupak izvršenja zatvorske kazne za Huanita Luksetića, a njegovu adresu i adresu njegovog odvjetnika stigla je odluka Kolinde Grabar-Kitarović o njegovom pomilovanju, a odluka je objavljena i u Narodnim novinama.

Tako je njegovo pomilovanje sada i formalno riješeno, piše Novi list.

Podsjetimo, Huanito Luksetić (41) boluje od multiple skleroze. Kako bi si olakšao bolest, u svojem je dvorištu uzgajao konoplju. Huanito je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.Sud nije povjerovao njegovoj obrani da je ulje kanabisa proizvodio za vlastite potrebe, jer se njime liječi od multiple skleroze, utvrdivši da je ta količina dovoljna za više od tri godine terapije. Na suđenju nije dokazano da je marihuanu ikome prodao.

Županijski sud u Rijeci je u siječnju ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu Huanitu Luksetiću. Njegova je majka tada rekla da on zatvorsku kaznu zbog bolesti neće izdržati i da je ova presuda za njega smrtna kazna. Nakon toga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obećala pomilovati ga, a ta je procedura sada stigla do kraja.

'Daje se potpuni oprost od izvršenja izrečene kazne', stoji u odluci o pomilovanju.

'Huanito nije kazneno odgovoran za ono što mu se stavlja na teret, ali mi je žao što je to morala uvidjeti predsjednica Republike Hrvatske, a ne suci prvostupanjskog i drugostupanjskog suda. No, mislim da ovaj slučaj može biti razlog i za zabrinutost, jer postoji opasnost da i druge građane naše zemlje zadesi kazneni progon, pa i presuda, a da se to, u suštini, i nije smjelo dogoditi. U ovom slučaju bilo je to više nego očigledno, jer nije trebalo sankcionirati nešto ako se uvažava Povelja o temeljnim pravima Europske unije i pravo na život, što je iznad propisa koje je primijenilo hrvatsko pravosuđe. Huanito je imao sreću da je njegov predmet došao u ruke predsjednice Republike Hrvatske, koja se zainteresirala i odlučila pomilovati ga', rekao je Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:12