USPJEŠNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA ZA OSNOVNOŠKOLCE U KOMAREVU Zagrebački školarci prikupili gotovo 6000 kuna i omogućili razminiranje 850 četvornih metara oko škole

Iako u proteklo vijeme čitamo o raznim problemima vezanim uz školstvo, u srijedu se u jednoj zagrebačkoj školi na Krugama, održala akcija koja govori upravo suprotno. Učitelji i učenici OŠ Grigora Viteza su odlučili proslaviti Dan škole na potpuno drugačiji način – organizacijom humanitarne akcije za Osnovnu školu Komarevo blizu Siska, čije je šire područje još uvijek nerazminirano.

Pojedini učitelji zajedno s ravnateljicom škole Vlatkom Kovač osmislili su koncept akcije na način tako da svi učenici, učitelji, profesori, osoblje škole i roditelji mogu aktivno sudjelovati u prikupljanju potrebnih sredstava za razminiranje upravo tog područja.

„Ovogodišnji Dan škole protkan je humanošću, tolerancijom, zajedništvom svih učenika, učitelja i roditelja škole Grigora Viteza koji su svoje veliko srce pokazali ovom hvalevrijednom akcijom.„ - rekla je ravnateljica Vlatka Kovač.

Nadležne osobe iz Hrvatskog centra za razminiranje su im ponudili pomoć u organiziranju predavanja i edukacije o važnosti postupanja u susretima sa zaostalim minama.

Na sam dan akcije, 24.5.2017., na predavanje je došao ispričati svoju tragičnu priču Robert Kajušić, tada dječak, sad već odrastao čovjek, koji je zbog dječje radoznalosti u dobi od 12 godina, stradao od zaostale mine: „Igrali smo nogomet i zanimalo nas je što će se dogoditi ako usmjerimo udarac lopte prema minskom području. Dogodilo se to da sam oslijepio i ostao bez ruke.“

Da bude što dinamičnije jedna je profesorica organizirala interaktivni kviz Kahoot sa svim sudionicima. Tad su mogli provjeriti svoje znanje o minskim opasnostima u Hrvatskoj, a djeca su naučila tko su to pirotehničati i kako izgledaju oznake minske opasnosti. Takav kviz se odvijao pomoću pametnih telefona pa je djeci bilo puno zanimljivije sudjelovati u toj aktivnosti. „ Meni je kviz bio super jer se igrao preko mobitela. To je baš zanimljivo“, - rekao je Jure Hrstić iz prvog razreda.

Prikupljanje sredstava bilo je zamišljeno pod geslom '7 po 7, kvadrat po kvadrat za siguran dječji korak!' 7 jer je samo toliko kuna potrebno za razminiranje jednog kvadratnog metra.

Sudionicima su se nudile usluge poput masaže, lakiranja noktiju, pletenje pletenica, fotografiranja polaroidom i sl. Od proizvoda koji su se prodavali za 7 kuna bilo je svega – od minijaturnih biljčica, začinskog bilja, slagalica, mozaika, magnetića, itd. Učenici i učitelji su svojim idejama svakako pokazali da su poduzetni i da uče aktivno sudjelovati u zajednici u kojoj žive. Prodajom svojih proizvoda i usluga prikupljeno je 5953 kn čime je omogućeno razminiranje 850 metara kvadratnih za područje oko OŠ Komarevo .

Akciji su također prisustvovali učenici, roditelji i učitelji OŠ Komarevo. Njih 50 sudjelovalo je na razne načine – prodajom proizvoda iz svoje zadruge „Komarci“, sudjelovanjem u sportskim susretima, te predstavljanjem kroz film o školi i folklorom s kojim se škola ponosi. „Kad smo čuli da organizirate humanitarnu akciju bili smo ugodno iznenađeni i bilo nam je jako drago što netko misli i na našu školu. Izuzetno smo zahvalni svima i nadam se da će ova akcija koju ste pokrenuli potaknuti i druge da se aktivnije uključe i da se ovo područje što prije razminira.“ - rekla je ravnateljica OŠ Komarevo Gordana Vasić.

Druženje učenika, učitelja , roditelja i ostalih susjeda na zagrebačkim Krugama nakon prodaje nastavilo se igranjem nogometa i graničara. Graničara su se prisjetile mame koje su igrale protiv učiteljica, a tate su igrali nogomet s učiteljima. Iako rezultat nije bitan u ovakvim druženjima ipak treba napomenuti da su u obje utakmice pobijedili učitelji. „Drago mi je kao roditelju uključiti se u ovakvu akciju jer na kraju pruža veliki osjećaj zadovoljstva. Iako su nas učiteljice u finalu pobijedile izazivamo ih dogodine na revanš. Vježbat ćemo!“ - izjavila je mama Maja Novak.

Za ovako uspješnu akciju zaslužni su prvenstveno učitelji Osnovne škole Grigora Viteza skupa s njihovom ravnateljicom. Pokazali su i dokazali da ih treba više poštovati. Svakako im treba dati više prostora u medijima jer čine život svoje zajednice ljepšim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:19