INICIJATIVA

'HUMANOST, A NE MUČENJE!' CMS od MUP-a traži istrage nasilja nad izbjeglicama

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa "Dobrodošli" u petak su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili da umjesto poricanja nasilja nad izbjeglicama, MUP pokrene učinkovite istrage.

"Prošla su dva tjedna otkako su objavljene fotografije koje prikazuju označavanje izbjeglica narančastim sprejem preko cijelog tjemena, za koje izbjeglice svjedoče da se dogodilo prilikom nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske", rekla je Sara Kekuš iz CMS-a.

Aktivisti su za vrijeme akcije držali transparent "Humanost, ne mučenje! Istraga, ne poricanje!" te fotografije obilježenih izbjeglica.

Nakon što su od MUP-a dobili nepotpuni odgovor na upit o nezakonitom postupanju i provođenju istraga, odnosno nije bilo konkretnog odgovora, već su poslali poveznicu na priopćenje koje su prvotno usmjerili prema britanskom mediju Guardianu i organizaciji No Name Kitchen, ponovili su upit prošloga tjedna, ali odgovor još nisu primili.

Zagreb, 220520.
Vukovarska 33.
Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodosli organizirali su akciju kojom zele skrenuti pozornost da je proslo dva tjedna od objavljivanja fotografija koje pokazuju fizicko oznacavanje izbjeglica narancastim sprejem preko tjemena.
Na fotografiji: Sara Kekus.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Sara Kekuš

"Međutim, od MUP-a očekujemo konkretne rezultate provedene istrage, umjesto očajničkih napora da se oblate mediji i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava", poručila je.

Ovo nije prvi puta da traže istragu, ističe, jer više od četiri godine svjedoče tome da su mnogi dokazi dostavljeni, a javnost i dalje nema rezultate niti jedne konkretne istrage.

Podsjetila je da je prema praksi Europskog suda za ljudska prava, obaveza države provesti učinkovitu službenu istragu o svim navodima koji upućuju na mučenje ili druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja, što i očekuju od Hrvatske.

S obzirom na to da su u više navrata i policajci progovarali o nezakonitostima u radu, aktivisti su pozvali policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i da takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava i prava svojih kolega.

Istaknuli su i da sam Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da policijski službenik mora odbiti izvršiti nalog ili naredbu za koje je očito da se njima vrši kazneno djelo i prijaviti nadležnim tijelima.

"Na svima nama je da pokažemo humanost, spriječimo daljnja mučenja i nasilje te umjesto poricanja odgovornosti, zahtijevamo istrage", zaključila je Kekuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:09