SUKOB

I Bandićev naučnik sada dijeli SDP na dva tabora

Šef gradskog SDP-a glasovao protiv proračuna i kolegama iz stranke poručio da su izgubili obraz

ZAGREB - Prvi čovjek zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić dobit će, sportskim jezikom rečeno, prvi žuti karton od stranačkog vodstva na Iblerovu trgu. No, ponovi li nešto slično, kao što je učinio prije dva dana kada je suprotno preporuci središnjice i odluci većine svojih zastupnika u Skupštini glasao protiv proračuna koji je predložio Milan Bandić , čekaju ga i ozbiljne sankcije.

Bernardićevo soliranje

- S Bernardićem će se razgovarati na ozbiljnoj razini. Sankcije nećemo poduzimati, ali ako se ovo ponovi, onda nam drugo neće preostati - poručuje visoki izvor iz SDP-a. Bernardićevo soliranje razbjesnilo je i šefa Zorana Milanovića .

- Neće biti raspuštanja organizacije niti ćemo potezati pitanje Bernardićeve smjene s mjesta predsjednika Kluba zastupnika, osim ako on i njegovi to ne budu potezali. No, nadamo se da se ovako nešto više neće ponoviti - kaže i jedan od članova Predsjedništva zagrebačke organizacije. Raspuštanje organizacije bi, smatraju svi, moglo nanijeti samo štetu stranci.

Dan poslije svi spuštaju loptu i tvrde: Raskola nema!

Činjenica je, međutim, da je Milan Bandić, iako više nije u SDP-u, svojoj bivšoj stranci ponovno stvorio probleme. SDP Zagreba opet vodi predsjednik koji se, kao nekada Bandić, suprotstavio odluci vodstva, što znači da opet imamo podjelu na Prašku i Iblerov trg.

Svi smo ispali budale

Bernardićevo inzistiranje na neizglasavanju proračuna koje bi dovelo do izbora za Skupštinu dio njegovih kolega tumači kao namjeru da za nove izbore on sastavi SDP-ovu izbornu listu s obzirom na to da sada kontrolira tek nekolicinu vijećnika, dok je većinu tamo postavio Milanović. SDP-ovce je puno više razljutio govor u kojem je kritizirao kolege koji su podržali proračun poručujući im da su izgubili obraz.

- On je ljude koji odgovorno rade svoj posao nazvao bezveznjacima. Pa to se tako ne radi - kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

- Ispalo je da smo mi svi budale jer smo odlučili podržati proračun, a samo je on dosljedan. Mi smo promijenili mišljenje jer je Bandić ipak promijenio proračun, a on je glasao s HDZ-ovcima!

Bernardić i jučer ponavlja da u njegovu glasovanju nema ništa sporno.

- Svima nam je isti cilj pobjeda na parlamentarnim izborima i sređivanje stanja u gradu Zagrebu - naglašava. Kritike iz središnjice ga ne zabrinjavaju previše.

- Ne mogu komentirati anonimne izjave. To je model po kojem funkcionira HDZ, a ne SDP - uzvraća.

SDP ruši Bandića na proljeće

Da smo srušili proračun, imali bismo izbore za Skupštinu, a Bandić bi i dalje bio gradonačelnik. I što bismo dobili - objašnjavaju vijećnici SDP-a zašto su ipak digli ruke za proračun koji su ni mjesec dana prije oštro kritizirali. Osim toga, tvrde da je Bandić ipak najspornije odredbe oko cijena vrtića poboljšao, ali i pristao da se nove cijene primjenjuju tek od 1. srpnja. A do tada se, kažu, svašta može dogoditi. Uz ovakav se zakon, ističu, ne može rušiti Bandića jer bi na referendum trebalo izaći više od 50 posto birača, no situacija bi se već do travnja mogla promijeniti.

- Treba pričekati da se Zakon do 22. travnja uskladi s Ustavom i tada možemo razgovarati o opozivu Bandića - kažu u SDP-u.

BERNARDIĆEV TABOR

- Gordan Maras, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a

- Zvane Brumnić, glavni tajnik SDP-a Zagreba

- članovi Predsjedništva zagrebačkog SDP-a Tin Pažur, Mario Pilaš, Saša Molan, Ljubica Hrgović

- manji dio zastupnika iz Skupštine

BERNARDIĆEVI PROTIVNICI

- središnjica na Iblerovom trgu

- Mirando Mrsić, potpredsjednik zagrebačke organizacije

- Boris Šprem, član Predsjedništva zagrebačkog SDP-a

- Nenad Stazić, član Predsjedništva zagrebačkog SDP-a

- većina SDP-ovih zastupnika u Skupštini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:39