SLUČAJ JAGODA - JUTARNJI POKRENUO INSTITUCIJE

I Centar za socijalnu skrb treba kazniti za propuste

Centri za socijalnu skrb već su godinama u sustavu prepoznati kao usko grlo, koje naprosto nije učinkovito. To se pokazalo i u slučaju zlostavljanja 9-godišnje djevojčice

ZAGREB - Centar za socijalnu skrb nadležan za slučaj devetogodišnje Jagode i njezinog 4,5-godišnjeg brata Ivice napravio je niz ključnih propusta u postupanju zbog čega se može smatrati i djelomično odgovornim za oslobađajuću presudu Jagodinom ocu, tvrde stručnjaci koji su danas analizirali cijeli slučaj.

Pomozite i vi maloj Jagodi - potpišite peticiju Jutarnjeg lista

Nasamo s ocem

Naime, Centar je, unatoč teškoj sumnji za seksualno zlostavljanje, dozvolio Jagodinim roditeljima neometane posjete tijekom njezinog boravka u domu i udomiteljskoj obitelji. Tijekom tih posjeta Jagoda je, prema vlastitom priznanju, ostajala i nasamo s ocem. Osim toga, stručnajci su svjedočili kako ju je majka cijelo vrijeme upozoravala da nikome ne smije ništa reći o onome što joj je tata radio.

Centar je mogao od suda zatražiti zabranu posjeta ili ih ograničiti tako da se odvijaju u određenom prostoru pod nadzorom stručnjaka.

Emocionalna uskraćenost

Drugi, još važniji propust, jest činjenica da, unatoč teškim sumnjama na zlostavljanje, centar pune tri godine nije zatražio izdvajanje iz obitelji malog Ivice. Budući da je sumnju na zlostavljanje 2006. prijavila bolnica, dijete je odmah odvedeno u dječji dom, a centar ju je, zajedno s bratom, poslao na vještačenje. Nalaz vještaka je, osim seksualnog zlostavljanja, kod Jagode utvrdio i fizičko zlostavljanje, a kod Ivice, koji je tada imao jedva godinu dana, znakove “izrazite emocionalne i socijalne uskraćenosti”. Ustanova je indicije prijavila nadležnom državnom odvjetništvu, tražeći da se ispita odgovornost i oca i majke. Otac je, kako je poznato, oslobođen, a protiv majke, prema objašnjenju iz državnog odvjetništva, postupak nije ni pokrenut. Državno odvjetništvo objašnjava da su prvo htjeli vidjeti rezultat suđenja ocu. Budući je oslobođen, da nije dokazano da je zlostavljao Jagodu , tvrde kako nisu imali osnova za postupak protiv majke.

- Katastrofalni je propust što su roditelji imali pravo na posjete djetetu. Smatram čak da se ovdje može govoriti i o kaznenoj odgovornosti nadležnih osoba u centru, jer je svaki stručnjak kazneno odgovoran ako ne čini sve za dobrobit djeteta - kaže naš sugovornik.

Roditeljska skrb

Dodaje kako je centar već davno imao elemenata za traženje trajnog oduzimanja roditeljske skrbi Jagodinim roditeljima. Na taj bi način djeca bi mogla ići na posvojenje.

Stručnjaci centra, prema našim saznanjima, do jučer nisu otišli u dom Jagodine obitelji.

Odluka o vraćanju u obitelj prije 27. veljače

Zahtjev Centra za socijalnu skrb vezan uz slučaj djevojčice Jagode stigao je i službeno na Općinski građanski sud u Zagrebu, potvrdila je jučer sutkinja Maja Bilandžić. Istodobno je određen i datum ročišta na kojem će se odlučivati vraća li se djevojčica ocu zlostavljaču ili ostaje još jednu godinu kod udomitelja. Ročište će se održati krajem mjeseca, ali prije isteka roka 27.veljače. Na sud će biti pozvani mjerodavni iz CZSS-a, obitelj djevojčice te eventulani svjedoci koji će obiteljskom sucu ili sutkinji pomoći u odluci. Sutkinja Bilandžić još prekjučer je rekla kako vjeruje da će biti odlučeno na dobrobit djevojčice. Na sud još nije stigao istovjetni zahtjev za Jagodina brata, ali, neslužbeno, i on je poslan. Policija za to vrijeme već istražuje postoje li dokazi da se kazneno prijavi Jagodin otac. Iz izvora bliskih istrazi doznajemo da su neke osobe već pozvane na obavijesne razgovore. (T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:07