'RATNI' VLAK

'I DA ZNAM KAMO IDU, NE BIH VAM SMIO TO OTKRITI' U Koprivnicu stigla željeznička kompozicija puna tenkova, putnici na kolodvoru ostali u nevjerici

 
Kompozicija s tenkovima stoji na željezničkom kolodvoru u Koprivnici
 Nikola Wolf / Podravski list

Teretni vlak pun tenkova stigao je u ponedjeljak na željeznički kolodvor u Koprivnici, piše Podravski.hr. Na kompoziciji je bilo nekoliko desetaka borbenih oklopnih vozila, a kompozicija je, nakon što je stigla u Koprivnicu, na kolodvoru provela nekoliko sati.

- Nisam ovlašten davati informacije o čemu se radi. Iskreno, ne znam odakle su došli tenkovi, niti znam kamo idu. No, da i imam, taj podatak, ne bih vam ga smio otkriti - kazao je za Podravski.hr Željko Kamber, šef koprivničkog željezničkog kolodvora.

Tenkovi su privukli pažnju putnika koji su u Koprivnici čekali vlakove na svoja odredišta.

- S kojim ići na posao - glasio je jedan od komentara na društvenim mrežama, kojima su počele kolati fotografije.

Nikola Wolf / Podravski list
Kompozicija s tenkovima stoji na željezničkom kolodvoru u Koprivnici

Prema viđenome na terenu, čini se da je kompozicija otputovala istočno, što će reći u smjeru Mađarske. Tenkovi baš i nisu u najboljem stanju - po fotografijama se čini da ih je malo ulovila hrđa.

Kako piše riječki portal bur.com.hr, ovi tenkovi idu na popravak u češki Šternberk, u tvornicu Excalibur Army.

Riječ je o starim oklopnjacima čehoslovačke proizvodnje, koji su bili u Iraku, a čiji je proizvođač izvorno bio Sovjetski Savez, da bi zatim Čehoslovačka i Indija preuzele licencu i nastavile proizvodnju. Svako vozilo teško je 13.8 mt, dok su mu dimenzije 6,74 x 3,15 x 2,55 m.

U Rijeku su vozila doplovila brodom iz jordanske luke Aqabe, a u našoj luci prvi put su uočena u petak.

U HŽ Cargu su Jutarnjem potvrdili da su bili angažirani na prijevozu tenkova do mađarske granice. Kompozicija je iz Rijeke, inače, krenula još tijekom vikenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:07