OČEKIVANI POTEZ

I DALIJA OREŠKOVIĆ SE SLUŽBENO KANDIDIRALA ZA PREDSJEDNICU 'Niti jedan drugi kandidat neće progovarati o korupciji kao što ću to ja činiti'

Dalija Orešković
 Marko Todorov / CROPIX

Predsjednica START-a i bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je u nedjelju kandidaturu za predsjednicu Republike poručivši kako se na to odlučila jer joj se čini da su institucije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

"Odluku sam donijela u jeku izbijanja korupcijskih afera u izvršnoj vlasti. Činjenica je da na društvenu nepravdu koju korupcija stvara i koja je ušla u sve pore države i društva niti jedan od do sada istaknutih kandidata ne nudi prihvatljiva rješenja i prihvatljiv odgovor", rekla je Orešković u Dnevniku Nove TV.

Čini joj se, kaže, da su u ovom trenutku sve institucije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije ili potopljene ili na najboljem putu da ih se u potpunosti eutanazira kao što je to slučaj s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

"Zbog svega toga, smatram da je izuzetno važno progovarati o onim temama za koje sam sigurna da na način na koji ću ja to iznositi i govoriti, neće progovarati niti jedan drugi kandidat", poručila je Orešković.

Iako Start nije osvojio mandat u Europskom parlamentu, tvrdi da se ne radi o podbačaju na izborima. "Nismo osvojili mandat. Međutim, to su bili prvi izbori na kojima je jedna nova politička opcija koja tek stasa stjecala svoja konkretna politička iskustva. Jedan poraz nikako ne može biti razlog za obeshrabrivanje i svi oni koji drže do svojih političkih uvjerenja i ciljeva moraju naći snage da se za njih i bore", naglasila je.

Obnova unutarnjeg ustroja stranke paralelno s kampanjom

S obzirom na to da su iz stranke izišli neki članovi Predsjedništva najavila je obnovu unutarnjeg ustroja koji će se paralelno događati s kampanjom.

Upitana o infrastrukturi i financiranju kampanje kazala je kako predsjednička kampanja počiva na samom predsjedničkom kandidatu i na kvaliteti njegovih političkih ideja i vizija. "Sve ostalo su tehnička pitanja koja će se rješavati putem, pa i ta infrastruktura se može nadomjestiti. Imali smo i primjere kandidata koji su imali izvrsnu i infrastrukturu i financijsku podršku, pa nisu postigli neki svoj cilj", ustvrdila je.

Orešković je komentirala i program predsjedničkog kandidata Miroslava Škore rekavši kako koncentracija ovlasti u jednoj osobi nude brza i laka rješenja te znače manje demokracije i manje vladavine prava.

O SDP-ovu kandidatu Zoranu Milanoviću pak rekla je da se može dosta toga pozitivnoga reći no i dodala da drži kako on nije dobar predsjednički kandidat. "On je, prije svega, kandidat kontinuiteta i održavanja statusa quo u ovom društvu. Baš zbog njegove prethodne političke karijere smatram da se neće moći odlučnije zalagati za ukidanje ili dokidanje stranačkog uhljebljivanja. Neće se moći založiti za progresivne antikorupcijske politike", zaključila je Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:16