'DOBRE, STARE NAVIKE'

I dosad besplatne plastične vrećice morat će se plaćati. Najmanje dvije kune po komadu

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zabranit će besplatno dijeljenje plastičnih vrećica u trgovinama, a pravilnikom će propisati da se vrećice moraju prodavati za najmanje dvije kune po komadu, potvrdila je danas nakon sjednice Vlade ministrica Mirela Holy.

- Cilj nam je da više nema tih malih, tankih, vrećica zato što su one jako veliki pritisak na okoliš. Ukoliko je netko zagađivač, onda to treba platiti. Mislim da je vrijeme da ljudi steknu ekološki prihvatljivije navike i samo podsjećam da su ljudi, prije nego što se raširila upotreba plastičnih vrećica, koristili druge vrste vrećica, košara i slično i vrijeme je da vratimo neke dobre, stare navike - rekla je Holy.

Prema nekim izvorima, kad bi svaki pet građanin Hrvatske prestao koristiti takve vrećice, sljedeća generacija bi ih u prirodi zatekla 200 milijardi manje.

Proizvodnja jedne "šuškave" tanke, plastične vrećice košta pet lipa, a protivnici ukidanja tankih štukavih vrećica ističu i da se u, primjerice papirnatima, ne može nositi mokro voće i povrće ili riba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20