PETIR PRED IZBACIVANJEM

'I Friščić je pokušao, ali mi je dao šansu da se branim. Beljak ovim ubija stranku'

 Ivan Lacković / CROPIX

Potresi u HSS-u, optužbe da su sami članovi sabotirali svoju stranku na prijevremenim parlamentarnim izborima, a kao predvodnicu sabotaže predsjednik Krešo Beljak apostrofirao je Marijanu Petir, kulminirali su jučer odlukom Predsjedništva HSS-a koje je većinom glasova odbilo njezinu žalbu na suspenziju kao i još devetero HSS-ovaca, među kojima je i koprivničko-križevački župan Darko Koren, te pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti.

EU parlamentarka, članica Glavnog odbora i Predsjedništva stranke Marijana Petir za tu je odluku saznala od novinara. I burno ju je dočekala:

Krešo Beljak bavi se mojom političkom eliminacijom i diskriminacijom i pritom ignorira sve moguće zakonske regule, od statuta do Ustava! Još bih mu mogla i oprostiti to što radi meni, iako mi je uzeo ljudsko i zakonsko pravo na obranu i dokaze. No, ne mogu oprostiti što ubijaju HSS zbog svojih fotelja, a neće im oprostiti niti članstvo HSS-a niti hrvatski narod”, tvrdi Petir koja je uvjerena da Beljakovo djelovanje ima obilježje kaznenog djela i da tek mora vidjeti kakav će potez poduzeti.

Međusobne optužbe

Marijana Petir je uvjerena da je se Beljak želi riješiti zbog kukavičluka i straha zato što je i sama najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a: “Svih 107 suspendiranih delegata HSS-a neće moći sudjelovati na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a na unutarstranačkim izborima dok se proces vezan za njihovu suspenziju ne riješi. Time je Beljak udaljio svoje neistomišljenike i ujedno poslao poruku svima ostalima da će ih stići prijeki sud ukoliko se usude izraziti svoje neslaganje s načinom na koji on vodi HSS u propast. Beljak i njegovi potpredsjednici pokazali su kukavičluk, a poznato je da naše vođe HSS-a nikada nisu bile kukavice. A sve je to zbog straha, jer znaju da nikada ne bi dobili unutarstranačke izbore da sam ja kandidatkinja, zato što članstvo zna da sam ja HSS, a ne oni.”

Predsjednik HSS-a 14. rujna suspendirao je Petir iz stranke zbog, kako je rekao, opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora, zajedno s još 100-tinjak drugih njezinih kolegica i kolega, među kojima je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Optužio ih je da su ugrozili rezultat izbora koji bi bio bolji. Beljak je tada tvrdio da to ne znači njihovo izbacivanje, nego pokretanje postupka gdje će pred stranačkim tijelima objasniti svoje postupke i zamolio ih da se suzdrže od komentara u medijima. Petir se bunila zato što uopće nije obaviještena o suspenziji, te kako se “ni Tito ni Staljin ne bi ponašali kako se danas ponaša gospodin Beljak”.

Drugi kandidat

Nenad Matić, čelnik zagrebačkog HSS-a i kandidat za predsjednika stranke na predstojećim izborima 22. listopada, uz ogradu da ne može komentirati tu odluku kako i sam ne bi bio suspendiran, upozorio je da do sada izbacivanje članova nije bilo praksa, osim jednom, i to opet u slučaju Marijane Petir koja je već jednom bila suspendirana za mandata Josipa Friščića, ali je tu suspenziju Časni sud povukao i kaznio je opomenom. No, Matić kaže kako oko postupka suspenzije ima puno nejasnoća, a nije mu jasno ni tko su suspendirani, ni što će biti s drugim članovima Skupštine. Na pitanje bi li on vratio Marijanu Petir postane li predsjednik, rekao je da ne zna bi li je vratio u HSS, ali da bi svakako proveo reviziju svih suspenzija.

Marijana Petir tvrdi kako ova suspenzija nije ista kao prva:

“Tada sam se javno usprotivila ideji koju su zagovarali Božidar Pankretić i baš Matić da HSS napusti sektor poljoprivrede i preuzme resor regionalnog razvoja jer sam smatrala da bi to bila izdaja birača. Ali, tada mi je bilo omogućeno da dam izjavu, a sada uopće nisam čak ni pozvana dati svoj iskaz. Usto, tada sam doista istupala u javnosti, a sada sam poštivala odluku Glavnog odbora iako se s njom nisam slagala i klonila sam se izjava”, kaže Petir i naglašava kako joj je Beljak mimo Statuta oduzeo pravo na obranu i dokaze odlučivši da žalbe idu na prijeki sud u kojemu su tri njegova člana, iako je konačna odluka u ingerenciji Časnog suda.” Tako su sudili u komunizmu - bez saslušanja.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:42