IZBORI U STRANCI

I IVAN PENAVA IMA AMBICIJE NA UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA U HDZ-u? 'Sve je moguće, pogotovo ako ga podrži Brkić, njih dvojica su u dobrim odnosima'

Ivan Penava
 Vlado Kos / CROPIX

Hoće li se u utrku za čelno mjesto HDZ-a na unutarstranačkim izborima uključiti i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava? Vladimir Šeks na upit o takvoj mogućnosti u nedavnom je intervjuu Večernjem listu kratko kazao: “Nemam nikakvih informacija o Penavi”.

A u samoj stranci mišljenja o njegovoj mogućoj kandidaturi zasad su podijeljena. Jedni sumnjaju u takvu mogućnost, uz obrazloženje kako “Penava nije tip lidera”, dok je ne drugi ne isključuju.

Dobri odnosi

“Ne znam kakve su Penavine ambicije, ali sve je moguće, pogotovo ako ga podrži zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić. Poznato je da Brkiću kao kandidati ne odgovaraju ni Davor Ivo Stier, ni Miro Kovač, pa je vrlo vjerojatno da će se on potruditi naći nekog svog kandidata, a to bi mogao biti upravo vukovarski gradonačelnik”, kaže jedan od naših sugovornika.

Dodaje da su njih dvojica u dobrim odnosima te da nije isključeno da su možda već i razgovarali o takvoj mogućnosti. Penava je veliku pozornost javnosti na sebe skrenuo u listopadu prošle godine, kada je u Vukovaru mjesec dana prije obljetnice organizirao prosvjed protiv institucija zbog nerješavanja ratnih zločina.

Vrh stranke bio je tada jako ljut na Penavu, ali su se zbog osjetljivosti teme odnosi između Penave i premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića ipak izgladili.

Penava je prošao bez sankcija, a jedno od glavnih pitanja kojima se tada bavio vrh stranke bilo je ono tko je stajao iza Penave i prosvjeda.

Bili su uvjereni da se Penavom manipulira te da su iza njega razne desne udruge, ali i tvrda desna struja unutar HDZ-a, koja je nezadovoljna Plenkovićem. Penava je i prije nekoliko dana istupio u javnosti, ovaj put protiveći se odluci Ustavnog suda o ćirilici.

Oba puta Penava je u javnost istupio u osjetljivom trenutku za Plenkovića, prvi put uoči obljetnice u Vukovaru, a sada u jeku rekonstrukcije Vlade i ministarskih afera.

“Nemam informacije hoće li se Penava kandidirati, ali ako osjeti da je prilika, neće se libiti”, smatra jedan od naših sugovornika koji dobro poznaje Penavu.

No, ne daje mu baš prevelike šanse. “Penava je stekao neki status zbog Vukovara, ima podršku te tvrđe struje u HDZ-u, nekih desnih udruga i dijela braniteljskih udruga, ali jedno je članstvo koje će birati, a drugo su simpatizeri. Osim toga, ono što prolazi u Vukovaru, ne prolazi u ostatku Hrvatske, tako da mu ne dajem neke prevelike šanse”, kaže naš sugovornik.

I on je, kao još neki članovi stranke s kojima smo razgovarali, uvjeren kako bi Penavu najprije podržao Milijan Brkić.

Ozbiljan kandidat

“Brkić sigurno neće stati iza Stiera, a nije mu po volji ni Kovač. Zato traži novog kandidata, ali on sam nije dovoljan. Da bi se Penavu izguralo kao ozbiljnog kandidata, trebao bi se udružiti, primjerice, s Tomislavom Čuljkom i još nekim utjecajnim pojedincima.

A Penava je dovoljno neiskusan da bi Brkić preko njega mogao zadržati određeni utjecaj u stranci”, kaže naš sugovornik i dodaje da je pitanje kako će sve to ispasti s izborima u stranci.

“Mislim da će ovaj put na unutarstranačkim izborima biti jako puno kandidata. Priča se puno i o bivšem šefu Tomislavu Karamarku, iako nisam siguran u tu opciju. No, po mom mišljenju, za sada je u prednosti Davor Ivo Stier jer se pokazao kao principijelan.

Čovjek je uvjerenja i izvorni konzervativac, pa mislim da bi to za HDZ bilo najbolje rješenje”, zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28