VODA DOŠLA DO GRLA

I KORČULU ČEKAJU IZBORI Vijećnici HDZ-a srušili svog gradonačelnika

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 04.01.2015. u 23:17

Željko Tutnjević/CROPIX

Osim Dubrovnika i općine Lumbarda na otoku Korčuli, prijevremeni izbori održat će se i u gradu Korčuli gdje je vladajući HDZ, neizglasavši proračun, srušio svog gradonačelnika Vinka Kapelinu, piše Slobodna Dalmacija.

– Možete zamisliti koliko nam je voda došla do grla kada rušimo svoga gradonačelnika. To je jedinstven slučaj u povijesti Hrvatske i jasno govori da HDZ-u u Korčuli vlast nije prioritet po svaku cijenu. Da nam je stalo samo do vlasti, mogli smo ga pustiti da vlada još dvije godine – pojašnjava potpredsjednik korčulanskog HDZ-a Silvano Kapor čija je supruga, Ivona, predsjednica Gradskog vijeća koje nije željelo ni raspravljati o gradonačelnikovu prijedlogu proračuna, jer, ističu hadezeovci, Kapelina u proteklu godinu i pol dana nije ispunio ni jednom predizborno obećanje niti proveo bilo koju odluku Gradskog vijeća i stranačke organizacije.

’Srušili su me pitur,slikar i ugostitelj’

- Birače smo prevarili. Naravno, ne namjerno, no pogriješili smo s Kapelinom. Ali spremni smo to reći, ispričati se… - poručuje Silvano.

Bivši gradonačelnik Vinko Kapelina ističe kako je razočaran zakonom koji omogućuje da nekolicina nekvalificiranih ljudi sruši kvalitetnoga gradonačelnika.

- Mene su srušili jedan pitur, slikar i ugostitelj – poručuje Kapelina aludirajući na stranačku kolegicu i predsjednicu Gradskog vijeća Ivonu Kapor te dvoje HDZ-ovih vijećnika koji su spriječili da se proračun uopće nađe na dnevnom redu.

Ističe kako o načinu na koji je vodio Korčulu najbolje govore podaci o 11 posto većoj zaposlenosti u ovoj godini i 75 posto većem punjenju gradskog proračuna u odnosu na prošlu godinu.

– Sve stavke proračuna na koje smo kao vlast mogli utjecati bile su u porastu. I onda me moji ruše – razočaran je Kapelina.

A na pitanje hoće li se ponovno kandidirati za gradonačelnika odgovora:

- Ako me moji budu htjeli.

Ivona Kapor pak pojašnjava kao “uspjesi” koje Kapelina navodi nisu njegovo djelo, već su se dogodili neovisno o njemu.

– Veće punjenje proračuna vezano je za 10 milijuna kuna koliko je za uknjižbu platio trgovački lanac Tommy. Sve njegove priče vezane su za Konzum i nove vlasnike HTP Korčula – pojašnjava sada već bivša predsjednica Gradskog vijeća istaknuvši kako ni ona, ni njezin suprug kao poduzetnici nemaju ambicije za gradonačelničku fotelju.

Čekaju stegovne mjere

Tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, trenutno nitko ne zna. Naime, predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a Branko Bačić najavljuje kako bi se protiv “pobunjenika” mogao povesti stegovni postupak, s obzirom na to da je odluka županijske i gradske stranačke organizacije bila da se Kapelini kroz privremeno financiranje dade šansa da se do ožujka popravi.

- Odluku nisu podržali predsjednica Vijeća i dvoje vijećnika HDZ-a. Tu je jasno što Statut HDZ-a predviđa - zaključio je Bačić. Korčulanski HDZ-ovci poručuju kako bi poštivali stranačku odluku da se privremeno financiranje našlo na dnevnom redu. Branko Bačić na Županijskom odboru otvoreno je Kapelini kazao da, ukoliko ovako nastavi, neće Božić dočekati u istoj stranci. Ipak, dao mu je rok od tri mjeseca, uz privremeno financiranje, da napravi sve što je trebao napraviti u godinu i pol dana. Stoga nas čudi Bačićeva reakcija, no bez obzira na to članovi korčulanskog HDZ-a bili su svjesni da će rušenje gradonačelnika izazvati posljedice.

- Mi smo spremni na to i prihvatit ćemo odluke stranke – ističe Ivona Kapor. - Tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, to doista sada ne možemo znati jer ne znamo kakve će stegovne mjere donijeti stranka i hoće li i tko ostati u HDZ-u – zaključuje bivša predsjednica korčulanskoga Gradskog vijeća, piše Slobodna Dalmacija.

Tagovi

Izdvajamo