IZRAZ ŽALJENJA

I MINISTAR PAVO BARIŠIĆ KOMENTIRAO ODLAZAK IVANA ĐIKIĆA IZ HRVATSKE 'Žao mi je, šteta, u Hrvatskoj nemamo puno tako uglednih i značajnih znanstvenika'

 Duje Klarić / CROPIX

Nakon što je znanstvenik Ivan Đikić objavio kako zauvijek odlazi iz Hrvatske zbog djelovanja splitskog rektora Šimuna Anđelinovića i premijera Andreja Plenkovića, na svojoj službenoj internetskoj stranici oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražava žaljenje što gospodin Đikić napušta znanstveni rad u Hrvatskoj. Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama. Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu, navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, sam ministar znanosti Pavo Barišić u HRT-ovoj emisiji 'Romano Bolković: 1 na 1' također se osvrnuo na Đikićevu odluku.

- Meni je svakako žao. U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća znanstvenika, ali tako uglednih i značajnih nema tako puno. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan i vrijedan je trud svakoga tko može pridonijeti prosperitetu ove zemlje i u tom smislu mislim da je odlazak Đikića - šteta, izjavio je Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:18