ŽRTVA DŽIHADISTA IS-a

I NAKON 4 GODINE DOSTUPNE JEZIVE SNIMKE SMAKNUĆA TOMISLAVA SALOPEKA Svo to vrijeme nitko se od vlasti nije sjetio poslati zahtjev Googleu da to ukloni

Sve ove godine nitko se od državne vlasti nije sjetio poslati zahtjev Googleu da se fotografija ukloni jer ne samo da se njezinom objavom  “slavi” terorizam nego se ponovno otvaraju rane Salopekovoj obitelji
 Facebook

Na jučerašnji dan prije točno četiri godine pripadnici takozvane Islamske države objavili su na Twitteru mučnu fotografiju krvnički smaknutog Tomislava Salopeka, nedužnog Hrvata, geodetskog tehničara iz Slavonije koji je radio za jednu francusku kompaniju, a kojeg su oteli u Egiptu tri tjedna prije tog stravičnog čina.

Fotografija dekapitiranog Salopeka, koja je tada objavljena na društvenim mrežama, nažalost, i danas se može naći samo jednostavnim guglanjem. Sve ove godine nitko se od državne vlasti nije sjetio da bi bilo dobro poslati zahtjev tvrtki Google da se fotografija ukloni iz pretraživača jer ne samo da se njezinom objavom na neki način “slave” terorizam i militantni džihadisti, nego se ponovno otvaraju rane Salopekovoj obitelji.

Hrvatski mediji poštivali su etičke standarde u novinarstvu i nisu objavljivali nikakve fotografije ni videosadržaje koje su emitirali pripadnici tzv. Islamske države. Svi hrvatski mediji tada su objavili da neće prenositi takav sadržaj, upućivali su se i apeli na društvenim mrežama da se iz poštovanja prema obitelji te zbog činjenice da bi se time širila propaganda Islamske države video i fotografije ne dijele. I bosanski mediji pridružili su se apelu, ali to, nažalost, nije bio slučaj sa srpskim i slovenskim medijima.

Naime, srpski Telegraf i dandanas na svom portalu ima objavljenu fotografiju nesretnog Salopeka, koja, doduše, jest zamagljena zbog uznemirujućeg sadržaja, a zamagljenu fotografiju s Twittera, koja i danas tamo stoji, objavile su i Slovenske novice. I na jednom američkom news portalu, koji na Facebooku prati više od 120.000 ljudi, još se može pronaći fotografija tijela ubijenog Tomislava Salopeka, bez ikakve cenzure.

Ista je fotografija objavljena i na jednom izraelskom portalu, a i jedan od najpoznatijih svjetskih tabloida, britanski Daily Mail, objavio je istu, ali ipak zamagljenu fotografiju u svom internet izdanju koja ni danas, nakon četiri godine, nije uklonjena. Ne treba spominjati da se na brojnim internetskim forumima i danas bez ikakve cenzure mogu pronaći fotografije koje izazivaju mučninu kod svih normalnih ljudi.

Konkretan link

Nakon našeg upozorenja da se na internetu još uvijek nalaze ove šokantne fotografije, novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nam je rekao kako nije bio ni svjestan te činjenice.

- Dao sam nalog svojim suradnicima da ispitaju koje nam mogućnosti stoje na raspolaganju kako bi se fotografije uklonile s interneta. Želimo Googleu prenijeti našu želju da zaštitimo žrtvu i njegovu obitelj - poručio je Grlić Radman.

Komunikacijski i internet stručnjak Marko Rakar kaže kako bilo tko može od Googlea tražiti da se ukloni neki sporni sadržaj, iako je, upozorava, uklanjanje ovakvog sadržaja gotovo nemoguća misija. Naime, od Googlea se može uz valjano objašnjenje tražiti uklanjanje takvih fotografija, ali isključivo ako im se linkaju točno stranice na kojima se takav sadržaj pojavljuje.

- Od Googlea se može tražiti da se makne takav sadržaj iz indexa, ali bi praktički bilo nemoguće kontaktirati svaki od tih siteova kako bi se fotografije u potpunosti uklonile - kaže Rakar.

Također je pojasnio kako to funkcionira.

- Da bi se mogao ukloniti sadržaj, morate navesti konkretan link, odnosno pronaći sve te sporne adrese i onda te adrese dostaviti Googleu te imati legitiman interes zašto to tražite. U ovom konkretnom slučaju promocija terorizma i grafičko nasilje spadaju u generalnu politiku i vjerojatno bi Google fotografije uklonio, ali bi trebalo skinuti sve linkove gdje su te fotografije objavljene - navodi Rakar.

Sadržaj kopiraju

Čim je fotografija objavljena, dodaje Rakar, ona je, nažalost, postala viralna jer ljude privlači crna kronika i takvi se sadržaji kopiraju na tisuće siteova.

- Vi možete danas pregledavati te siteove i prijavljivati ih Googleu, oni će ih vjerojatno ukloniti, ali budući da je sadržaj velikim dijelom personaliziran, on se može ponovno izvući i reciklirati pa je to nešto što se mora raditi kontinuirano - napominje Rakar.

Zaključuje kako bi bio jako sretan da postoji netko u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova tko brine o takvim situacijama.

Tomislav Salopek, podsjetimo, 22. srpnja 2015. otet je iz auta kojim je išao na posao u blizini Kaira. Iz Vladinih je izvora rečeno da nema zahtjeva za otkupninu. Desetak dana se ništa nije znalo dok se 5. kolovoza na internetu nije pojavila snimka u kojoj tzv. Islamska država prijeti kako će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i ne oslobode “muslimanske žene” iz egipatskih zatvora.

Muškarac se na snimci sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtjev otmičara. Na slici koju su džihadisti postavili na internet Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji ima nož u ruci. Salopek čita s lista papira kako će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”.

Iako je pokrenuta velika diplomatska i sigurnosna operacija u suradnji s egipatskim službama da se Salopek pronađe, nažalost 12. kolovoza 2015. IS je objavio da je dekapitirao Salopeka. Tada 30-godišnji mladić iz Vrpolja iza sebe je ostavio suprugu i dvoje male djece, a njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:30