REFERENDUM O MANJINAMA

I PROFESORI USTAVNOG PRAVA NESLOŽNI OKO REFERENDUMA Sukobili se Sanja Barić i Robert Podolnjak, a suflirao je i Branko Smerdel

 CROPIX

Može li narod odlučivati na referendumu o pravima predstavnika nacionalnih manjina, kao što traži građanska inicijativa Narod odlučuje, povod je prepiske u kojoj su se na Facebooku sukobili poznati profesori ustavnog prava, Sanja Barić i Robert Podolnjak, a pomalo je suflirao i Branko Smerdel. Ovaj sukob na društvenoj mreži je zanimljiv jer pokazuje koliko su u Hrvatskoj prijepori oko referenduma Narod odlučuje, i to ne samo u široj javnosti ili među političarima nego i ustavnim stručnjacima.

Sve je počelo kada je Sanja Barić na svom profilu objavila da se oko referenduma nastavljaju manipulacije činjenicama i strukom, pa raspalila:

"Nije istina da ustavnopravni stručnjaci imaju podijeljena mišljenja. Svi predstojnici katedara za ustavno pravo u Hrvatskoj govore isto. Različita mišljenja imaju samo dva člana ustavnopravnih katedara koja su ujedno i aktivni političari, Mato Palić i, donekle, Robert Podolnjak. Time ne impliciram ništa negativno po njih, ali to je činjenica", upozorila je profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci.

Potom je argumentirala zbog čega je protivnica spomenutog referenduma, iako smatra da su referendumi važan element demokracije. Prema mišljenju Sanje Barić, zbog katastrofalno loše pravne regulacije, referendumi su "prevladavajuće opasni, umjesto da, uz odgovarajuća pravila i jasnoće, budu vrijedna sredstva za život zajednice". No reakciju je izazvao zaključak kako prava nacionalnih manjina u odnosu na njihovo političko predstavljanje mogu biti izmijenjena, ali ne na referendumu, nego samo uz ozbiljnu analizu, raspravu i suglasnost.

"Dakle, stručni stav o neustavnosti referenduma svih nas je samo to: činjenica da se prava ne mogu ograničiti/umanjiti na referendumu, a ne i suštinski stav o tome koja i kakva prava bi bilo najbolje da imaju sa stanovišta ravnopravnosti", zaključak je Sanje Barić.

Uslijedila je reakcija Roberta Podolnjaka, koji je postavio pitanje: "Ako se na ustavnom referendumu ne može odlučivati o zastupnicima nacionalnih manjina, već, kako iznosiš, 'samo uz ozbiljnu analizu, raspravu i suglasnost' (dakle može se pod tim uvjetima), logično je pitati misliš li da to može Hrvatski sabor u postupku ustavne promjene? Ako ne odgovoriš smatrat ću, s obzirom na tvoj tekst, da je odgovor potvrdan".

Sanja Barić nije ostala dužna: "Pitanje je i dalje promašeno postavljeno jer, kao što svi dobro znamo, na njega nema mogućnosti davanja ispravnog odgovora. Odgovor je jednako besmislen i u varijanti jednostavnog da i jednostavnog ne. Cijela bit je u sadržaju i konsenzusu, postupku usuglašavanja i pronalaska kompromisa uz poštivanje načela i svrhe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:51