SKANDAL U SISKU

I RAVNATELJ BOLNICETRAŽIO NADZOR HZZO-a:'Neka dođu i provjere bolovanjadviju prozvanih doktorica'

Desetak tisuća žena nalaze Papa-testova čeka i dulje od sedam mjeseci
 Mate Piškor/CROPIX

Desetak tisuća žena s područja Sisačko-moslavačke županije već više od dvije godine nalaze Papa-testova čeka i dulje od sedam mjeseci.

Prema Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice, rad citološkog laboratorija trebalo bi organizirati tako da se uzorci Papa-testova mogu obraditi unutar mjesec dana. Uzaludne su bile predstavke, pozivi, prosvjedi.

Ništa se nije mijenjalo, a za stanje su se međusobno optuživali Uprava Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić”, na čelu s ravnateljem dr. Damirom Pahićem, i voditeljica Odjela citologije dr. Mirna Sadak, koja je uživala potporu svoje radne kolegice s citologije dr. Lidije Savić, ali i Radničkog vijeća i sindikata.

Čekanje je nedopustivo

U zadnja dva dana jedna hrabra žena, Katica Markulin iz Siska, koja je javno na vlastitom primjeru pokazala nedopustivo loš rad citologije u Sisku i nebrigu pojedinih liječnika sisačke bolnice za pacijente čak i kada boluju od zloćudnih bolesti, pokrenula je sustav i stvorila pretpostavke da se stvari počnu rješavati.

Nakone njezine potresne ispovijesti u Jutarnjem listu reagirao je Hrvatski zavod zadravstveno osiguranje. Šalju inspekciju u sisačku bolnicu i kažu: “Nedopustivo je čekati 7 mjeseci na Papa-test”.

Dr. Damir Pahić, ravnatelj Opće bolnice Sisak, rekao je da dvije godine uzalud traži nadzor zdravstvenih vlasti.

Isti dan se razboljele!?

- Molim HZZO da u sklopu inspekcije svakako provjeri razloge i medicinsku opravdanost bolovanja dr. Sadak i dr. Savić. Slučajno su se obje razboljele isti dan kada su dobile radni nalog - kaže dr. Pahić.

I županica na Papu čekala šest mjeseci

Županica Marina Lovrić Merzel potvrdila nam je da je od ravnatelja bolnice zatražila žurno rješavanje ovoga problema. - I sama sam čekala nalaz Papa-testa pola godine. Nisam ni znala da nije obrađen, nego sam mislila, kao i većina žena, da je sve u redu kada me ne zove moj ginekolog. Žalosno je da neka žena može biti uzrokom kašnjenja nalaza Papa-testova - rekla je sisačko-moslavačka županica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52