ČEKA POTVRDU PREDSJEDNIKA

I Rumunjski parlament ratificirao hrvatski Pristupni ugovor: Odluku su donjeli jednoglasno

 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Rumunjski parlament ratificirao je u utorak hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Parlament je jednoglasno prihvatio odluku o ratifikaciji, s 378 glasova, a sad se čeka da tu odluku potvrdi i rumunjski predsjednik Traian Basescu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je u Luxembourgu na sastanku Vijeća za opće poslove Europske unije, zahvalila je Rumunjskoj na toj odluci.

U utorak je i češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao ratifikacijski dokument o pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije, te je time Češka u potpunosti izvršila ratifikacijsku proceduru hrvatskog pristupnog ugovora.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji prva je ratificirala Slovačka 1. veljače, a do sada su, uz Slovačku i Češku, ugovor ratificirale i Mađarska, Bugarska, Italija, Malta, Latvija, Cipar i Litva.

Da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije, ugovor moraju ratificirati sve zemlje članice Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:54