KORISNA NOVOST

I Split dobio "Gradsko oko", aplikaciju za prijavu komunalnih problema

Andro Krstulović Opara
 Josko Ponos / Hanza Media

Grad Split dobio je aplikaciju "Gradsko oko", vrijednu 120 tisuća kuna, putem koje će Splićani od ponedjeljka moći prijavljivati razne komunalne probleme i pri tom priložiti fotografiju, a odgovor na svoju prijavu mogu očekivati u roku od tjedan dana, najavljeno je u petak na predstavljanju aplikacije u splitskoj Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je riječ o iskoraku kojemu je cilj efikasnije rješavanje te vrste problema u Splitu.

Splićani aplikaciju mogu instalirati na svoje pametne telefone, na IPhone ili komunalni problem prijaviti na stranici www.split.oko.hr, te na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prethodno se, naravno, trebaju registrirati. Aplikacija ima i svoje administratore, to su dva komunalna redara koji će prijave zaprimiti i obraditi, te proslijediti nadležnim službama.

Aplikacija je izrađena u riječkoj tvrtci Ri-Ing net koja će sljedeće dvije godine gradu Splitu davati potporu i pomoć. Predstavnik tvrtke Marko Andrić rekao je da takvu aplikaciju ima još desetak gradova i općina u Hrvatskoj, odnosno 60 lokalnih samouprava koriste neka od njihovih rješenja, a njih 30-ak "Gradsko oko".

"Građani nakon što preuzmu aplikaciju, izvrše registraciju u sustavu prilikom čega ostave adresu na koju žele primati povratne informacije. Sljedeće je uočiti problem i prijaviti ga, nakon čega bi trebali dobiti odgovor nadležnih službi, odnosno gradske uprave. Aplikacija ne omogućava anonimnu prijavu, time se filtriraju određene prijave i smanjuje svojevrsna zlouporaba", kazao je Andrić.

Stanovnici gradova i općina u kojima aplikacija već postoji, zadovoljni su učinkom jer prijavom problema non stop dobivaju automatizirane i osobne informacije o problemu, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:52