KAŽNJAVANJE DJETETA

I TOGA IMA U HRVATSKOJ: MAJKA DOŠLA PO PET TISUĆA KUNA POMOĆI ZA NOVOROĐENO DIJETE 'U općini su mi odbili dati novac zbog nevjerojatnog razloga!'

 
 / CROPIX / Pixabay

Obitelj iz Tinjana nedavno je dobila svoje treće dijete. No kad su roditelji prijavili dijete i obavili svu potrebnu papirologiju kako bi mogli dobiti jednokratnu novčanu pomoć za dijete, koja u slučaju općine Tinjan iznosi 5000 kuna, dočekao ih je hladan tuš. Naime, novac ne mogu dobiti jer je djetetov djed dužan općini novac za grobno mjesto, piše Glas Istre.

- Kada sam pitala načelnika Gorana Hrvatina zašto za treće dijete ne mogu dobiti tu jednokratnu naknadu koja pripada svoj djeci, prema Odluci te iste Općine, on mi je uz podsmijeh odgovorio da kako se uopće usuđujem tražiti taj novac kada im je moj svekar za grobno mjesto još uvijek dužan 4.000 kuna, rekla je majka djeteta

Iako nitko ne negira postojanje duga, pitaju se kao je i zašto moguće da se dijete kažnjava zbog duga nekog drugog člana obitelji.

U Jedinstvenom upravnom Odjelu općine Tinjan kažu kako je ovakva praksa počela još prije dvije godine. No, iako dužnika ima puno, ovakvih slučajeva i nije bilo previše.

- Imamo jako puno dužnika, ali uvijek se nekako pokušamo dogovoriti s njima, makar da na rate otplate dug. Mada nemamo puno slučajeva da se baš u obitelji dužnika rodi novorođenče, pa ne dobije naknadu. Moram priznati da ste me sada zatekli, jer su obično roditelji dužnici, i to je onda jedna sasvim druga priča, zaista ću morati provjeriti o čemu se radi. Ali svejedno, ne možemo im dovijeka dozvoljavati da nas vuku za nos i ne plaćaju svoje obaveze prema Općini. Uostalom, mi smo jedna od rijetkih općina u Istri, a i šire, koja daje tako velike naknade za novorođenčad, a od ove godine subvencioniramo i nabavku školskih udžbenika za svu djecu sa po 250 kuna, te plaćamo 40 posto iznosa za produženi boravak djece u školama, rekao je načelnik Goran Hrvatin.

Djelatnici drugih gradova i općina bili su zgroženi ovakvim postupanjem te rekli da nije fer kažnjavati dijete na ovakav način.

No sličnu je praksu provodila i općina Fažana do rujna 2017. godine. Kod njih je u Pravilniku o utvrđivanju kriterija za dodjelu studentskih stipendija kao jedan od uvjeta bilo propisano da kandidat za općinsku stipendiju, bilo učeničku ili studentsku, uz ostalo, mora donijeti i potvrdu da obitelj nema nepodmirenih obaveza prema Općini Fažana. Odluka je izmijenjena nakon što je na jednoj sjednici općinskog vijeća odlučeno da djeca ne smiju biti taoci postupaka svojih roditelja, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:34