UGLEDNI GOST

I TONY BLAIR UŽIVA U HRVATSKOJ Lokalne vlasti nisu ni znale, napravio zbrku na mostu

 Reuters/Brown Beach House

Tony Blair danas poslijepodne stigao je u Trogir. Bivši britanski premijer, nekoć velika politička zvijezda - odsjeo je u tek otvorenom hotelu "Brown Beach House", a s njegovim dolaskom nisu bile upoznate lokalne vlasti.


- Da, Tony Blair boravi u Trogiru, a policija u tom smislu provodi sigurnosne mjere koje ima svaki VIP gost. Dakle, nema nikakvog posebnog
tretmana, a sve ostalo koordiniramo s britanskim kolegama - kazala je Ana Čepić iz Ureda glasnogovornice PU Splitsko - dalmatinske.


Bivši britanski laburistički premijer Blair, prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, nije službeno zaveden u knjizi gostiju. Hotel "Brown Beach House" nedavno je otvoren u velikoj kamenoj zgradi na obali - popularnoj "Duhanki" u Slatinama, i u njemu se traži soba više. U vlasništvu je tvrtke "GC Hotel", čiji su predstavnici najavljivali spektakularno otvorenje, no ono je izostalo.


Dolazak Blaira u Trogir u kojem je zbog iznimno dobre sezone broj gostiju iznad svih očekivanja, dodatno je napravio zbrku na čiovskom mostu koji se nalazi u blizini hotela u kojem je odsjeo, tako da su nastale kilometarske kolone u kojima su čekali domaći i turisti.


Blair se danas aktivno ne bavi politikom, iako je bio nesumnjivo jedan od najpopularnijih britanskih premijera. Njegova karijera je završila neslavno nakon što je, unatoč protivljenjima javnosti, angažirao britansku vojsku u Iraku, iako nikada nije dokazano da je diktator Sadam Hussein imao oružje za masovno uništenje, a što bio formalni povod za intervenciju NATO snaga.

Zbog čvrstog savezništva s američkim predsjednikom Georgom W. Bushom, protiv Blairove su politike na ulicama Londona prosvjedovali milijuni. U ratu u Iraku je poginulo 179 britanskih vojnika, za što se Blair kasnije ispričao javnosti i obiteljima poginulih. Blair se 2005. suočio i s terorističkim napadom u Londonu u kojem je ubijeno 52 ljudi. Naslijedio ga je Gordon Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13