TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

I 'ZAGREB JE NAŠ' IMA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA: 'SDP je u rasulu, a zjave kako s HNS-om žele vratiti Zagreb građanima su licemjerne'

 Bruno Konjević / CROPIX

Tomislav Tomašević, aktivist i programski voditelj Instituta za političku ekologiju, kandidat je političke platforme "Zagreb je naš" za zagrebačkog gradonačelnika, a na konferenciji za novinare u utorak istaknuo je da su mu prioriteti: jeftine i kvalitetne komunalne usluge, vrhunske i svima dostupne javne usluge, modeli za suodlučivanje građana u razvoju grada te povećanje zaposlenosti, posebice mladih.

Tomašević je predstavljajući kandidaturu u parku Trnjanska Savica poručio da je vrijeme da konačno građani upravljaju Zagrebom, a ne politički i ekonomski moćnici svih vrsta.

Kazao je da ima četiri prioriteta za Zagreb: jeftine i kvalitetne komunalne usluge od javnog prijevoza do vodoopskrbe i odvoza otpada; vrhunske i svima dostupne javne usluge od vrtića do škola, bolnica i staračkih domova. Kao treći prioritet istaknuo je modele za suodlučivanje građana u razvoju grada, posebice u prostornom planiranju i trošenju proračunskog novca te povećanje zaposlenosti u Zagrebu, a posebice mladih kroz zelenu industrijalizaciju, instrumente zelene javne nabave i razvoj društvenog poduzetništva.

Službenu podršku SDP-a HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Anki Mrak Taritaš, Tomašević je ocijenio je kao pokazatelj toga da je SDP u rasulu i da ne može naći vlastitog kandidata. Licemjernim je ocijenio i tvrdnje HNS-a i SDP-a da žele vratiti Zagreb građanima, ustvrdivši da su više puta tijekom ovih godina izdali te iste građane i "dijelili plijen zajedno s gradonačelnikom".

"Za razliku od njih, mi smo bili na ulici zajedno s građanima, predlagali rješenja i sada želimo preuzeti odgovornost za upravljanje gradom", naglasio je.

Tomislav Tomašević rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982.

Završio je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. upisao Pravni fakultet koji je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena zbog čega je 2006. upisao Fakultet političkih znanosti te završio studij politologije. Na Sveučilištu u Cambridgeu je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u Zagreb.

Napisao je i uredio desetak publikacija, znanstvenih članaka i izvješća na razne teme - upravljanje komunalnim poduzećima, modeli sudjelovanja građana u upravljanju javnim i zajedničkim dobrima, gospodarenje vodama, politika za mlade, suzbijanje društvene nejednakosti te obnovljivi prirodni resursi.

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji. Od 2007. do 2012. bio je predsjednik Zelene akcije, 2006. sudjelovao je u pokretanju inicijative Pravo na grad, a 2010. u osnivanju istraživačke i zagovaračke organizacije Grupa 22, čiji je i danas aktivan član.

Od 2012. do 2015. bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH.

Dugogodišnji aktivist za javna dobra Teodor Celakoski poručio je da je Zagrebu potrebna nova politika koja će dugoročno osigurati resurse za kvalitetnu upotrebu svih građana, a ne "ova stara politika koja danas dominira kod glavnih stranaka, pa i ovih koji se sada nadmeću u Zagrebu - politika podjele plijena i potrošnje resursa".

"Dvije su osnovne karakteristike koje smatramo da nova politika mora imati - borbenost za javni interes i znanje kako osigurati kvalitetno upravljanje. Nova politika koju stvaramo je politika koja je nastala na tragu svih borbi za javni interes, a sada je ključno da moramo preuzeti odgovornost za upravljanje tim resursima i da se ovakvi procesi kakvi su se zadnjih 15 godina događali nestanu iz politike. Tomašević je idealan kandidat da predvodi tu borbu", kazao je Celakoski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:35