VLADA NA METI

IAKO I SAMA TRAŽI KUJUNDŽIĆEVU SMJENU, PREDSJEDNICA NE MISLI SAZIVATI IZVANREDNU SJEDNICU SABORA 'Nije riječ o izvanrednom stanju'

 
Milan Kujundžić
 Bruno Konjević / CROPIX

Klub zastupnika Mosta jučer je uputio i službeni poziv predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Sabora, što po Ustavu može učiniti, na kojoj bi se raspravljalo o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Mostovci su tom svom pozivu priložili spomenuti prijedlog i “odbijenice” koje su dosad dobili za sazivanje izvanredne sjednice od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, zatim zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Mostov prijedlog da Ustavni sud da svoje mišljenje o sporu nastalom između oporbe i vladajućih oko toga kada bi se trebalo raspravljati o opozivu Kujundžića.

“Pozivamo vas da iskoristite svoju ustavnu ovlast i uputite zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora imajući u vidu da je politička odgovornost Vlade pred parlamentom neizostavni element hrvatskog parlamentarnog sustava te ona ne može biti parcijalna ili povremena”, navode u pozivu predsjednici, koji u ime Mosta potpisuje predsjednik Kluba Nikola Grmoja.

32 zastupnika

U Uredu predsjednice kažu da još nisu dobili ovaj Mostov prijedlog pa je komentar izostao. No, iz krugova bliskih predsjednici saznajemo da ona ostaje pri svojim stavovima o radu ministra zdravstva, ali drži da za raspravu o njegovoj smjeni nije potrebno sazivati izvanrednu sjednicu jer nije riječ o izvanrednom stanju.

Valja podsjetiti da je riječ je o zahtjevu za Kujundžićevu smjenu otprije dva tjedna u kojem oporba navodi pet bitnih razloga zbog kojih bi ministar trebao otići, a potpis za to dala su 32 zastupnika oporbenih stranka. Ovom stavu oporbe o krivcu za loše stanje u zdravstvu, valja podsjetiti, nedavno se pridružila i predsjednica Grabar-Kitarović izjavom kako “joj je žao što u nedavnoj rekonstrukciji Vlade nije bilo promjena u resoru zdravstva”. Upravo to je očito bio dodatni motiv da Most predloži predsjednici sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora.

Naime, očekivalo se da će u nedavnom “smjenskom” paketu Vlade biti i ministar nadležan za zdravstvo, što bi značilo da nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora. No, kako se to nije dogodilo, oporba je krenula s prijedlogom za njegovu smjenu, a ne bi li se provela rasprava u roku od 30 dana traži da se Sabor ipak izvanredno sastane i odluči o Kujundžićevoj sudbini. Kao što je poznato, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Sabora ustvrdio je da se “nisu stekli uvjeti za sazivanje izvanredne sjednice parlamenta”.

Razlog je to da su zastupnici Mosta zatražili i očitovanje Ustavnog suda o tom pitanju, ali odgovor još nisu dobili.

Ustavne dvojbe

U Mostu drže da o prijedlozima koje je potpisala petina zastupnika, kako to propisuje Poslovnik Sabora, treba raspravljati u roku 30 dana od dostave prijedloga. One koji su ovaj postupak pokrenuli, zanima odnosi li se ovih 30 dana samo na redovito zasjedanje ili predsjednik Sabora mora sazvati izvanrednu sjednicu ne samo onda kad to traži većina zastupnika, nego i ako to traži petina svih zastupnika.

Prema svemu sudeći, prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zasad ostaje “na godišnjem odmoru”. Naime, zastupnicima formalno odmor traje do 15. rujna a ustavni suci, koji bi trebali odlučiti o ustavnosti zahtjeva oporbe da se zbog ministrova “impeachmenta” sazove izvanredna saborska sjednica, također su kolektivno na godišnjem pa nema ni naznaka da bi odluku mogli donijeti prije rujna za kad je predviđena prva sjednica Ustavnog suda nakon ljeta.

“Za Most je nedvojbeno da je zaključkom saborskog Odbora kako nema temelja za izvanrednu sjednicu došlo do bitne povrede Ustava i zato tražimo da se o tome očituju ustavni suci”, kaže Grmoja.

No, zasad od njih ni riječi, a neslužbeno saznajemo da su “suci tek otišli na godišnji” te da se zapravo “ne zna kada bi to uopće moglo doći na dnevni red”.

Telefonska sjednica

Istina, ne zna se i je li “možda netko od sudaca dobio predmet pa na njemu radi”, odnosno hoće li se eventualno sazvati sjednica i prije rujna, “pa makar i telefonska”. Razvoj zbivanja oko Kujundžićeva opoziva govori da ministar zdravstva ostaje na Ksaveru barem do završetka godišnjih odmora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:14