UDAR NA SUSTAV

Iako su joj milijuni zamrznuti, s blokiranog računa fatalne bankarice isplaćivan novac!

Jasmina Bilonić
 Jakov Prkić / CROPIX

Ozbiljan udarac cijelom sustavu blokade imovine osoba okrivljenih za kaznena djela zadan je postupcima Fine i Partner banke u slučaju 2,5 milijuna kuna zamrznutih Jasmini Bilonić, bankarici osuđenoj, zajedno s fra Šimom Nimcem, za malverzacije pri prodaji crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, piše Slobodna Dalmacija.

Odlukom Županijskog suda u Splitu, na računu Jasmine Bilonić u Partner banci blokirana su ukupno dva i pol milijuna kuna. Određeni iznosi novca, unatoč sudskoj blokadi, ipak su isplaćeni s računa. Riječ je o sredstvima isplaćenim po ovrsi Fine, a Partner banka pritom se pozvala na to što u sudskom rješenju o blokadi stoji kako se zabranjuje raspolaganje novcem Jasmini Bilonić osobno ili po njezinu nalogu.

Po tumačenju Fine i Partner banke, to znači da se drugi mogu naplatiti s računa.

Fiktivni računi

To se i dogodilo, no takvo tumačenje čini besmislenim cijeli institut blokade. Osoba čija je imovina blokirana praktički bi, po takvom tumačenju, mogla namjerno stvoriti dugove i ne platiti ih, znajući da će ovrhom biti naplaćeni s blokiranih računa.

Odnosno, oni spretniji mogli bi stvoriti umjetne obveze, primjerice preko fiktivnih računa, fiktivnim zadužnicama i slično, i tako sami ovršiti svoj novac s računa. Za takvo što trebala bi tek neka "fikus" tvrtka, odnosno neka tvrtka čiji bi vlasnik izdao fiktivne račune uz pristojnu naknadu.

Pritom se riskira kazneni progon, no s obzirom na to kako se i kojom brzinom takva djela procesuiraju, kao i kakve se (minimalne) kazne u pravilu izriču, cijeli se posao lako može isplatiti.

Informacije o tome da se s blokiranog računa ipak obavljaju isplate Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo je u anonimnoj prijavi. U predstavci se tako navodi i kako je novac oročen, da se kamate na to oročenje uredno isplaćuju, a dio je ovršila Fina. Iz DORH-a su odmah upozorili Partner banku da njezine odgovorne osobe potencijalno čine kazneno djelo.

Upozorenje DORH-a

– Tvrditi da rješenje Županijskog suda o određivanju privremene mjere ima manjkavosti jer sadrži samo zabranu raspolaganja sredstvima na računu Jasmine Bilonić osobno ili po njezinu nalogu krajnje je neutemeljeno, s obzirom na to da bi ovakvim tumačenjem Jasmina Bilonić mogla nesmetano raspolagati novcem za koji je prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Splitu utvrđeno da je pribavljen kaznenim djelom. Na temelju ovakvog tumačenja Partner banke i Fine, Jasmina Bilonić mogla bi nesmetano stvarati obveze, kupovati, pozajmljivati, jamčiti i slično, a u situaciji kada ne bi mogla platiti, na ovaj bi način mogla nesmetano disponirati novcem koji je blokiran jer bi se nastale ovršne isprave mogle na temelju tako stvorenih obveza nesmetano realizirati. Takvo postupanje odgovornih osoba predstavlja počinjenje kaznenog djela neizvršavanja sudske odluke – upozorava DORH.

Za to je kazneno djelo zaprijećena kazna do dvije godine zatvora, što znači da se počinitelj može kazniti i uvjetno – a u sudskoj praksi to je najčešće i slučaj. Pa sad, isplati li se ili ne, svatko može lako izračunati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:13