PLJUSKA VLADI

'IDEMO U OPĆI ŠTRAJK, BLOKIRAT ĆEMO CIJELU DRŽAVU!' Sindikati objavili rezultate referenduma

 Admir Buljubašić / CROPIX

Sindikati javnih i državnih službi objavili su rezultate referenduma koji su među svojim članovima provodili od 15. do 17. svibnja. Izvijestili su da je većina članova spremna sudjelovati u općem štrajku i mogućoj blokadi cijeloga javnog i državnog sektora do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, javlja HRT.

Sindikati traže napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje, vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata, ukidanje Zakona o reprezentativnosti i zakona te akata kojima se umanjuje cijena rada u javnim i državnim službama, adekvatno financiranje njihovih djelatnosti te uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih u javnim i državnim službama.

Sindikalni čelnici najavili su zbog klevete kaznenu prijavu protiv ministra financija Slavka Linića, koji je sindikate proteklih dana nazvao 'produženom rukom Tomislava Karamarka'. Osim toga, sindikati će Linića prijavili i DIP-u jer je, kažu, 'iskoristio izbornu šutnju za propagandu vladinih mogućih budućih poteza, kako bi time privukao glasače da glasaju za SDP'. Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata Vladu je optužio i da je, uoči lokalnih izbora, 'manipulirala statističkim podacima' jer, ističe, 'nije točno da su s 43 na 41 posto smanjili udio javne potrošnje u BDP-u'.

Referendum, koji se provodio u cijeloj Hrvatskoj, obuhvatio je isključivo članove sindikata, koji su s 'da' ili 'ne' odgovarali na pitanje 'Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?', piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:27