OSJETILI SE POGOĐENI

IDS: NIJEDNA VLADA JOŠ NIJE POKAZALA TAKVU AROGANCIJU PREMA ISTRI 'Plenković došao u protokolarni posjet, a nije pozvao ni župana niti gradonačelnika'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2019. u 13:07

Zagreb, 300119.
Aneks sporazuma o zajednickom nastupu na izborima za EU parlament 2019. potpisali su predsjednici stranaka Amsterdamske koalicije PGS, HSS, GLAS, IDS te HSU koja je tako i formalno pristupiti tom savezu.
Na fotografiji: Boris Miletic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Boris Miletić

Predsjednik i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić i Valter Flego u petak su iskazali su duboko razočarenje ponašanjem Vlade prema Istarskoj županiji, ističući da je odnos svih HDZ-ovih vlada prema Istri bio diskriminirajući, ali da nijedna vlada nije pokazala takvu aroganciju prema Istri kao ova aktualna, javlja Hina.

-"Žalosno je da predsjednik Vlade u velikom stilu danas dolazi s ministrom obići radove na Istarskom ipsilonu te otvarati super luksuznu ACI marinu u Rovinju, dok 30 kilometara dalje u sablasno praznom brodogradilištu radnici Uljanika čekaju da im netko kaže što će biti s njima", kazao Flego na konferenciji za novinare u Puli.

Vlada neljudski zavlači radnike i odgađa odluku o Uljaniku 

 Vladu je optužio da zavlači radnike Uljanika i odgađa odluku o tom pulskom brodogradilištu dok europski izbori ne prođu, što je ocijenio prije svega neljudskim, a onda i neodgovornim te štetnim. "Doći u otmjenu ACI marinu, a kompletno ignorirati radnike Uljanika... to je nevjerojatno", istaknuo je Flego te napomenuo kako je ovo prvi put da vlada dolazi u Istru na neki protokolarni događaj na koji nisu pozvani predstavnici Istre.

 -"Vlada je bezbroj puta pokazala da joj Istra nije prioritet, da su joj strateški istarski projekti manje važni, a imamo toliko otvorenih tema i projekata o kojima s ministrima i premijerom u ovoj supercentraliziranoj državi trebamo pričati, želimo li da se realiziraju ili dovrše", poručio je Miletić i premijeru Andreju Plenkoviću zamjerio da degradira Istru time što na današnji posjet nije pozvao župana i gradonačelnika.

Ako se pogleda protekli period od 18 mjeseci, dodaje, onda je jedina konstanta po pitanju hrvatske brodogradnje neodlučivanje, nedonošenje odluka i odgađanje, iako brojke neumoljivo govore da je proces dovršetka gradnje brodova uz pomoć međufinanciranja u smislu opterećenja poreznih obveznika financijski isplativiji nego isplata protestiranih jamstava.

Vlada je situaciju s Uljanikom pretvorila u politički rat s Istrom 

 "Umjesto nekakvog rješenja, situaciju s Uljanikom Vlada je pretvorila u politički rat s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom u kojoj HDZ nema nikakav politički utjecaj i koju na svaki način pokušava poniziti", naglasio je Miletić. Dodao je kako će premijer danas posjet Rovinju iskoristiti za slikanje među luksuznim jahtama, daleko od pogleda radnika praznog Uljanika. 

 -"Prošlo je godinu i pol dana, a mi nemamo nijedan odgovor o tome što ova država misli o industrijskoj proizvodnji i brodogradnji, ljudi su ostali bez prihoda. Vlada ne pokazuju ni minimum suosjećanja, štoviše krajnje je bahata i nepristojna", zaključio je Miletić, koji je dolazak navodno zainteresiranih kineskih partnera ocijenio pozitivnim.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo