PROJEKT KOJI JE IZAZVAO SUKOBE

IDS PRIDOBIO NOVU VLADU Plomin C neće raditi na ugljen, nego na plin

Iako je IDS bio dio bivše vlasti, Milanović nije htio odustati od projekta koji je u Istri dočekan s velikim oprezom. S druge strane, izbor plina kao goriva za elektranu ima i podršku stručnjaka
 Goran Sebelic / CROPIX

Upravo sam primio mail iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim se daje suglasnost Prostornom planu Istarske županije, objavio je važnu vijest župan Valter Flego na kraju jučerašnjeg aktualnog sata sjednice Skupštine Istarske županije.

- Želim zahvaliti ministru Lovri Kuščeviću na pomoći i uvažavanju naših argumenata, koje je prepoznao oko Plomina, a tiču se energenta. To je plin. U novom Prostornom planu postavljeno je ono što mi cijelo vrijeme tražimo, a to su plin ili obnovljivi izvori energije - rekao je župan i vijećnicima poručio: - Vidimo se ovdje 13. lipnja s prijedlogom novog Prostornog plana Istarske županije.

Kuščević potvrdio

Drugim riječima, IDS i Vlada Tima Oreškovića dogovorili su se da će elektrana Plomin C koristiti plin, a ne ugljen. Ovo je politički važan dogovor jer, iako je IDS participirao u Vladi Zorana Milanovića, oko Plomina C nikada se nisu uspjeli dogovoriti. A s desnom Vladom jesu, i to za nepunih pet mjeseci.

Lovro Kuščević, koji se nalazi na službenom putu u Dalmaciji, jučer nam je potvrdio da je njegovo ministarstvo prihvatilo istarski prostorni plan, kao i mogućnost da Plomin C koristi plin. Ustvari, dogovor o tome postignut je prije nekoliko tjedana na sastanku s IDS-ovim saborskim zastupnicima Borisom Miletićem, Tuliom Demetlikom i Giovannijem Sponzom.

- Rekao bih kako smo otvorili vrata za plin, što je logično ako znamo da postoji mogućnost izgradnje LNG terminala na Krku, odakle se plin može transportirati u Istru. Ne želim prejudicirati razvoj situacije jer sada treba izraditi programe i studiju utjecaja na okoliš, međutim, mislim da smo blizu dobrom rješenju - smatra Kuščević.

Uostalom, Vlada premijera Oreškovića na početku je mandata najavila odustajanje od gradnje termoelektrane, odnosno od projekta Plomin C iako je riječ o jednom od strateških projekata prošle Vlade.

Flego je na jučerašnjoj sjednici istarske Županijske skupštine izrazio zadovoljstvo što je, nakon brojnih razgovora s nadležnim ministrima, predsjednikom Vlade i hrvatskom predsjednicom prihvaćen zahtjev Istarske županije u vezi s energentom za TE Plomin C.

- Istarska je županija od samog početka bila vjerodostojna te nije dopuštala da se kroz Prostorni plan ugrozi zdravlje građana - naglasio je istarski župan.

Pritisak uspio

Pritom je prešutio kako je prije nepunih mjesec dana, 4. svibnja, optužio Oreškovićevu vladu da traži da se u Plominu 3 kao energent koristi ugljen, zbog čega bi u pitanje moglo doći usvajanje županijskog Prostornog plana kao jednog od strateških planskih dokumenata koji definira razvoj, ali i brojne ključne investicije u Istri.

- Ovdje se radi o izravnoj ucjeni, koja zapravo ide u smjeru ‘ili ćete prihvatiti ugljen ili nećemo dati suglasnost na novi Prostorni plan’, što opet znači kočenje mnogih i vrlo konkretnih projekata čija se realizacija omogućuje ako se taj plan usvoji - rekao je Flego, koji je sada puno miroljubiviji.

Zoran Milanović je kao ondašnji premijer još 2012. eksplicitno podržao projekt Plomin 3 i odbacio referendum koji je najavio IDS. - Morali bismo biti odgovorni, opredijeliti se hoćemo li ili nećemo investicije - poručio je Milanović.

I dio neovisnih stručnjaka podržava najavu gradnje TE Plomin C na plin umjesto na ugljen. TE na ugljen je, ocjenjuje Milan Kuharić, energetski konzultant, prošlost i takve elektrane u Europi više gotovo nitko ne gradi.

- Tu priču oko TE na ugljen HEP treba konačno staviti ad acta. Plin je, s druge strane, energent koji bi se mogao uklopiti u startegije - ističe Kuharić.

Dobio sve dozvole

No, prebacivanje gradnje Plomina C s ugljena na plin za HEP je velik izazov. U tom nam javnom poduzeću jučer nisu htjeli komentirati najave da je država odustala od TE na ugljen, ističući kako ih nitko do sada o tome nije službeno obavijestio.

“Ne možemo komentirati navode sa Skupštine Istarske županije održane 23. svibnja u vezi s Prostornim planom. Možemo tek ponoviti da HEP za projekt TE Plomin C s kamenim ugljenom kao energentom posjeduje sve potrebne dozvole ishođene kod nadležnih ministarstava te podsjetiti da je projekt Plomin C, sukladno odluci Vlade iz svibnja 2014., proglašen strateškim investicijskim projektom”, stoji u odgovoru HEP-a na naš upit.

Već potpisani ugovori

Drugim riječima, za HEP, kažu naši sugovornici iz te kompanije, sve ostaje kao do sada dok im netko iz Vlade službeno ne kaže da se odustalo od ugljena.

Naši sugovornici pritom podsjećaju i kako su u tijeku pregovori s japanskim Marubenijem, koji je odabran za strateškog partnera u gradnji TE Plomin C, projekta teškog više od 800 milijuna eura.

Politička natezanja u pozadini?

Ako bi se sada mijenjao energent, odnosno umjesto ugljena odabrao plin, to bi značilo i potpuno novu proceduru i ishođenje novih dozvola. I moglo bi potrajati godinama.

- To bi zapravo bio potpuno novi projekt - upozorava naš sugovornik iz HEP-a, no dodaje da će ta kompanija poštovati Vladinu odluku.

Naravno, kada je Banski dvori donesu i obavijeste ih o tome.

Jedan dobar poznavatelj problematike, koji je želio ostati anoniman, ističe, pak, kako su u cijeloj priči puno važniji politički elementi od onih ekonomskih.

- Racionalna struja u HDZ-u smatra da je to dobra investicija, dok su u Mostu, opterećeni iskustvom Ploča, protiv tog projekta. U osnovi, radi se o novom natezanju između HDZ-a i Mosta - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:33