VOJSKA U PRIPRAVNOSTI

IDUĆA 24 SATA SU KLJUČNA 'Noć je bila mirna, ali kiša i dalje pada, a očekujemo i dotok voda iz Slovenije'

 
 Robert Fajt / Hanza Media

Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Upozorio je da će sljedećih 24 sata biti od iznimne važnosti, jer kiša i dalje pada. U sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.

Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe, rekao je Đuroković u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Istaknuo da će u provedbi mjera obrane od poplava i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava. Prezentirano je jučer da se mora žurno tamo izgraditi 50 km nasipa, retenciju od više od 100 milijuna kubnih metara vode. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti iznimno oprezni i tamo su već pripremne mjere obrane od poplava, rekao je.

Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom. Tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših rijeka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmjestili smo strojeve i spremni smo prihvatiti nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga ovisi o nebu, izjavio je Đuroković.

Pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos je, odgovarajući na pitanje što se radi na razini države srednjoročno i dugoročno kako bi se situacija popravila, jer npr. Karlovac, grad na četiri rijeke, nema sustav obrane od poplave, kazala je između ostalog da je odrađeno jako puno onoga što se ne vidi. U pripremi strateških dokumenata RH je donijela plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. On u sebi sadrži i utjecaj klimatskih promjena u odnosu na sve poplave što su se dogodile u prošlosti kao i na hidrološke režime sliva i voda, rekla je.

Poboljšanje vremena u četvrtak

Odgovarajući na pitanje ima li mjesta optimizmu s obzirom na padaline u Hrvatskoj, glavni meteorolog na HRT-u Zoran Vakula kazao je da se poboljšanje može očekivati u četvrtak.

Danas i sutra će još biti kiše i to glavnina u zapadnim dijelovima Hrvatske. Teško je reći u kojem mjestu će koliko pasti kiše. Količina oborine će do sutra ujutro u većini mjesta zapadne Hrvatske biti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, a ponegdje kao u Gorskom kotaru i više od 100 litara po metru kavdratnom, rekao je Vakula.

Govoreći o Jadranu, rekao je da se na sjevernom i srednjem Jadranu može očekivati kiša uz grmljavinu. Dodatne nevolje ondje će donijeti i vjetar, ne samo zbog jačine, već i zbog promjene smjera. Može se reći da je to jedan loš dan u kojem će mnoge službe imati posla, dodao je.

Sasvim suho vrijeme diljem Hrvatske je u četvrtak. Od četvrtka će stanje biti povoljnije. Neće više biti ni tako česte niti obilne kiše, prema trenutačnim prognozama. No sjetimo se, rekao je Vakula, ipak na prognoze potkraj kolovoza koje nisu upućivale na ovako kišovit rujan. Napomenuo je i da su promjene moguće i to posebno u ovim prijelaznim godišnjim dobima, kao što je proljeće, a posebno jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20