U PROLJEĆE

IDUĆE GODINE NOVI POPIS STANOVNIŠTVA Sabor: 'Treba ga dobro pripremiti i profesionalno provesti', Most: 'Svi trebamo strahovati'

Miro Bulj
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnici poručili su u srijedu kako popis stanovništva, koji će se provesti u proljeće iduće godine, treba dobro pripremiti i profesionalno obaviti, Most NL pak ustrajava da zbog loših demografskih trendova od popisa "svi trebamo strahovati".

Popis će pokazati poraz hrvatske politike, bit će to indigo demografskih politika i loših odluka hrvatskih vlasti, tvrdi Miro Bulj.

"Bojim se da slika Hrvatske koju će popis iscrtati neće biti baš svjetla", dodaje Božo Petrov koji upozorava kako su neki hrvatski krajevi potpuno napušteni, odnosno iseljeni, kako se tom procesu ne nazire kraj, te kako se boji da još nismo dotaknuli demografsko dno i da najgore tek slijedi.

Prema Vladinom zakonskom prijedlogu, popis stanovništva, kućanstva i stanova obavit će se od 1. travnja do 7. svibnja iduće godine, provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka. Novost je da će se se u prvoj fazi, od 1. do 10. travnja, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivači će obraditi popisne jedinice - stanovništvo, kućanstava i stanove.

Zastupnici pozdravljaju mogućnost samopopisivanja, a Stjepan Čuraj (HNS) pita hoće li i u tom slučaju članovi kućanstva moći, kao i do sada, davati podatke o ostalim ukućanima.

Član kućanstva će i za ostale ukućane moći unositi podatke, potvrđuje Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić i navodi kako će popis 2021. biti jedan od zadnjih, ako ne i zadnji popis stanovništva na terenu.

Vesna Pusić (Glas) apostrofira pitanje "svjetonazorskih", odnosno podataka o nacionalnosti i vjeroispovijesti, upozorava na mogućnost da podaci koje o članu svog kućanstva daje druga osoba ne budu uvijek identični onome što ta osoba misli sama za sebe. To dovodi u pitanje njihovu točnost i otvara mogućnost da budu falsificirani, kaže Pusić.

Vladimir Bilek (Klub nacionalnih manjina) ističe kako su neke europske države u prošlom popisu omogućile da se građani izjasne za dva materinska jezika, te najavljuje kako će tražiti da se u predloženom zakonu sintagma materinski jezik preimenuje u materinski jezici.

Milorad Pupovac (SDSS) ističe kako je važno da se popis provede profesionalno i da takvi budu i popisivači, profesionalni i obučeni, a podaci zaštićeni. Važno je, kaže, i da se ne ponovi slušaj s prošlog popisa kad se na podatke čekalo godinu u pol. Prenosi i preporuke konferencije europskih statističara da pripadnici nacionalnih manjina budu razmjeno zastupljeni u popisivačima.

Predloženim je zakonom zadovoljan Klub HDZ-a, u ime kojeg Branka Juričev-Martinčev ističe da se njime unapređuje i racionalizira način prikupljanja podataka, modernizira proces, a građani se prvi put samostalno mogu upisivati kod sustav e-građani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:46