POSMRTNI OSTACI ANNE-CECIL PINEL

Idućeg tjedna rezultati DNA analize ljudskih ostataka iz Tržića Tounjskog

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2018. u 15:11

CROPIX/Facebook

Na lešu koji je 7. siječnja pronađen u Tržiću Tounjskom još traje postupak identifikacije te je prerano govoriti o identitetu, ali zbog zahtjeva za žurnom DNA analizom za očekivati je da će se narednog tjedna znati radi li se o posmrtnim ostacima francuske turistice Anne-Cecile Pinel koja je nestala u srpnju 2014. tijekom psihodeličnog festivala Momento Demento u obližnjem Tržiću Primišljanskom.

 

Zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan očekuje da će se za nekoliko dana sa sigurnošću moći potvrditi ili isključiti pretpostavka da je riječ o stranoj državljanki čiji se nestanak snažno medijski prati. Ističe da i roditelji i javnost imaju pravo na punu informaciju, a ne paušalne ocjene nakon što novinarima netko od uključenih u pronalazak skeleta, očevid i prijevoz tijela u Zavod za sudsku medicinu kaže nešto "u povjerenju i neslužbeno".

 

"Svatko od njih grabi neki svoj trenutak medijske slave s točnim i netočnim podacima i to nije u redu i nije profesionalno, jer su to situacije kada se nešto dodaje, nešto oduzima i onda krenu razne 'vijesti', a činjenica je da mi nemamo službene potvrde radi li se o nestaloj Francuskinji ni radi li se uopće o ženskom skeletu", rekao je Skolan koji je Zavodu za sudsku medicinu naložio obdukciju i DNA analizu.

 

Smatra Skolan da je nekorektno da se obitelj i prijatelje nestale osobe na ovakav način šokira, da bi danima u boli i neizvjesnosti čekali nalaz, a posmrtni ostaci na kraju mogu biti od neke treće osobe.

 

"Upravo zbog svega toga tražili smo od Zavoda za sudsku medicinu i obdukciju i žurnu DNA analizu. Rečeno nam je da se uzorak DNA uzet iz femura te će se on usporediti s DNA uzorkom roditelja nestale Francuskinje, koji su već ranije pohranili svoje uzorke u našu bazu. Upravo zbog njih sam, da se što prije potvrdi ili isključi srodstvo, zatražio žurnu analizu. Ako bude isključeno srodstvo, tražit ćemo dalje", rekao je Skolan.

 

Istražitelje također zanima i hoće li se obdukcijom moći utvrditi uzrok smrti, što je u okolnostima kada se nađe samo skelet, uvijek puno manje vjerojatno. No, kako kaže Skolan, traži se i odgovor na pitanje "je li osoba umrla na mjestu pronalaska ili negdje drugdje".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo