NEZAKONIT RAST

IGH i Tehnika pod istragom Hanfe zbog dionica

U trenutku kad je plasirana vijest da je domaći konzorcij ipak osigurao bankovna jamstva za ‘posao stoljeća’ na autocesti u Crnoj Gori, dionice su narasle na 3130 kn

ZAGREB - Zbog sumnji da su na manipulaciji javnošću i burzom nezakonito napuhavali vrijednost dionica, članovi uprave IGH uskoro će odgovarati pred istražiteljima Hanfe.

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pokrenula je istragu o trgovini dionicama IGH i Tehnike sumnjajući u “inside trading”, odnosno kupnju dionica na burzi uz pomoć povlaštenih informacija. Povod istrazi su informacije iz Uprave IGH o jamstvima za gradnju autoceste u Crnoj Gori koje su izazvale značajni rast vrijednosti dionica tog poduzeća, kao i tvrtke Tehnika iz istog konzorcija.

Blokada na burzi

IGH je 9. veljače izvijestio Zagrebačku burzu da je hrvatski konzorcij, predvođen splitskim Konstruktorom, dostavio jamstva za gradnju autoceste Bar - Boljare u Crnoj Gori. Pritom se pozvao na izjavu Zorana Radonjića, predsjednika Komisije za sprovođenje natječaja, crnogorskom listu, kojom je potvrdio da je tvrtka Konstruktor, kao dio konzorcija, dostavila potrebna jamstva. Tom je izjavom Uprava IGH opravdala nagli rast vrijednosti dionica tvrtke od 13,9 posto. Ispostavilo se, međutim, da jamstva hrvatskog konzorcija nisu ispunjavala natječajne uvjete crnogorske vlade.

No, u trenutku kad je javnosti objavljena vijest da je domaći konzorcij ipak osigurao bankovna jamstva za “posao stoljeća”, vrijedan 2,8 milijardi eura, promet dionicama naglo se povećao, dosegnuvši u jednom danu promet od sedam milijuna kuna, i cijenu dionice od 3130 kuna.

“Podivljale” dionice IGH na kraju je zaustavila blokada Zagrebačke burze, koja je ukinuta tek tjedan dana poslije. Kako doznajemo, Hanfa će obaviti nadzor u brokerskim kućama koje su do blokade Zagrebačke burze trgovale dionicama IGH. Provjerama će se ustanoviti jesu li u trgovinu dionicama IGH bili uključeni članovi Uprave ili osobe povezane s menadžmetnom Uprave, čime bi se prekršio zakon. Zanimljivo je da uprave tvrtki IGH i Tehnike, koje za razliku od Konstruktora kotiraju na burzi, i dalje od javnosti i burze skrivaju kakva bankovna jamstva su dobili za posao u Crnoj Gori.

Privatne tužbe dioničara?

Riječ je o posve nestandardnom ponašanju tvrtke čije dionice inače dobro kotiraju na burzi i ubrajaju se u prodavanije. Budući da je njezino netransparentno ponašanje moglo dovesti u zabludu male dioničare, mogu se očekivati i privatne tužbe na temelju gubitaka u trgovanju dionicama IGH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:19