ČELNIK HRASTA NA N1

ILČIĆ PONOVNO O ŽENAMA I HORMONIMA 'Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona. Željka Markić? Ona je isključiva, a ja sam za suradnju'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić rekao je u nedjelju, upitan o nedavnim izjavama o utjecaju hormona na žene koje su izazvale buru u javnosti, "kako svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona".

Gostujući na N1 televiziji Ilčić je tako još jednom podupro svoje stavove o tome kako su žene drugačije od muškaraca jer na njih, Ilčić smatra, utječu hormoni prije nego trebaju dobiti mjesečnicu.

Podsjetimo, Ilčić je na nedavno održanoj tribini o Istanbulskoj konvenciji u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", u kontekstu "rodne ideologije", govorio o biološkim razlikama žena i muškaraca, pri čemu je među ostalim rekao: "Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari", objasnio je svoje viđenje Ilčić.

Na N1 su ga pak pitali da objasni te rečenice, nakon što ga je dio javnosti i političara osudio radi njih.

- Ajde ovako, hajdemo krenuti s udžbenikom biologije za 8. razred osnovne škole. Sva sreća imam djecu različitih uzrasta pa mogu pročitati. Dakle, hormoni u tolikoj mjeri utječu na nas da mogu promijeniti naše ponašanje, fizički izgled, utjecati na naš rast i razvoj. Ili vam mogu pročitati za 3. razred osnovne škole: U zimskom smo razdoblju češće pospani, možemo reći i depresivniji zbog izloženosti tami tijekom većeg dijela dana. Znanstvenici ovo stanje povezuju s izlučivanjem hormona melatonina. Što hoću reći? To da hormoni utječu, jednako kako kod žena utječu jedni hormoni, kod muškaraca drugi, na naše osjećaje i raspoloženje. Ukucavanjem upravo tih pojmova u Publication of Medical Science imate sva istraživanja, izbaci vam više od tisuću rezultata. Hormoni utječu na nas i to je znanstvena činjenica i ona sama po sebi sigurno ne vrijeđa žene, već je ona dio objašnjenja pogrešnosti rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim aspektima spolnosti", kazao je Ilčić.

Na pitanje novinarke da ako su žene u povišenom stanju kada imaju višak testosterona, znači li to da su muškarci stalno u PMS-u, Iličić kaže da je na tribini govorio o više različitih tema. "To što je vaša novinarka, koju ne bih ni nazvao novinarkom jer je ona u svemu što je napravila nastupala aktivistički. To je njezino pravo, ali je žalost da nije ispoštovala temeljni etički kodeks već se ponašala klasično kao aktivist", kazao je.

Iličić je potom rekao i da dolazi do pogrešnih interpretacija novinara, te u niti jednom trenutku nije rekao da su žene neuračunljive, što mu se imputira, 'niti se iz toga što je rekao to može reći'.

"Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona na žene, i jednako tako testosterona na muškarce, ali i drugih hormona koji utječu na naše raspoloženje i osjećaje. To je činjenica i ja s iznošenjem te činjenice nikako ne zaslužujem ovakve pogrešne interpretacije koje anuliraju činjenicu da na naše ponašanje djeluje naš razum i volja, da smo puno više iznad nekakvog životinjskog djela u kojem bi samo hormoni utjecali na nas", kazao je Ilčić među ostalim na N1.

Tijekom gostovanja u emisiji Točka na tjedan Ilčić je prokomentirao i činjenicu da njegova stranka ima tri visoka državna dužnosnika u vlasti.

- Naša stranka je samostalno u varaždinskoj županiji dobila 2500 glasova, da ne zbrajam dalje. I onda su vam potrebne koalicije, rekao je Ilčić koji se po tome ne slaže sa Željkom Markić koja tvrdi da nije potrebna koalicija

- Markić je isključiva, ona se voli svađati, ja volim surađivati. Ako zbrojite glasove po županijama dođete i do više od 12 tisuća glasova. HDZ nije neki Djed Mraz koji ide i dijeli mandate, znaju s kim ulaze u koaliciju i HRAST zaslužuje državne dužnosnike koje ima, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:44