PROMJENJIVI SVIBANJ

IMA LI KRAJA KIŠI? Jako nevrijeme kod Zadra, zabilježeno više od 2000 udara munja, evo što nas čeka do kraja tjedna i kada bi napokon moglo doći sunce

 
 CROPIX

Nakon tek nekoliko dana suhog, sunčanog i toplog vremena, stigla je nova promjena pa kiša opet pada u velikom dijelu zemlje.

Zbog opasnog vremena koje je izazvala obilna kiša i grmljavinska nevremena, na snazi je narančasto upozorenje meteoalarma za karlovačku, gospićku, kninsku i riječku regiju, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje meteoalarma.

DHMZ
Meteoalarm, 29.5.2019.

Istramet javlja da se u srednjem Jadranu razvilo snažno grmljavinsko nevrijeme te je već zabilježeno više od 2000 udara munja.

Istramet dodaje i da je noćas na Ćićariji i Kvarneru lokalno palo više od 50 mm kiše.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, dijelu Dalmacije te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, mogući su odroni, a zbog povremeno jakih pljuskova ponegdje se na kolniku zadržava veća količina vode pa vozače iz Hrvatskog autokluba (HAK) savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Već su jučer Krapina, Poreč, Sisak i Daruvar izmjerili rekordne količine oborina. Meteorolozi HRT-a javljaju da do kraja tjedna očekuju izraženije pljuskove s grmljavinom sa više od 50 litara kiše po četvornom metru, a posebno u gorju i na sjevernom Jadranu. Upozoravaju da je moguća i tuča i mjestimična olujna nevremena. Osim obilne kiše, danas i sutra će biti i dosta hladnije nego prethodnih dana, a osjećaj hladnoće pojačavat će i vjetar. U Slavoniji, Baranji i Srijemu će danas najniža temperatura biti od 13 do 15 °C, a najviša između 17 i 21 °C, dok će u središnjem dijelu zemlje temperature danas biti između 13 i 17 °C. Najviša dnevna temperatura na jugu zemlje bit će uglavnom od 19 do 21 °C.

DHMZ
Vremenska prognoza za 29.5.2019.

Državni hidrometeorološki zavod javlja da će danas biti oblačno s kišom te lokalno izraženijim pljuskovima praćenim grmljavinom. Obilne oborine bit će ponajprije na sjevernom Jadranu, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar u unutrašnjosti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na udare povremeno i jak. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati bura.

Oblaka i kiše bit će i sutra, no ipak manje nego danas. Ipak, sutra će biti još hladnije nego danas, prognozira Krunoslav Mikec za HRT.

Bit će promjenjivo oblačno mjestimice s kišom u unutrašnjosti i ponekim pljuskom u Dalmaciji. Više sunčanog i suhog vremena bit će na sjevernom Jadranu. Vjetar umjeren sjeverni i sjeverozapadni, duž obale još ujutro umjerena, mjestimice i jaka bura koja će okrenuti sjeverozapadnjak. Najniža temperatura 7 i 12, na Jadranu između 13 i 16. Najviša dnevna od 11 do 15, na Jadranu i istoku zemlje između 17 i 22 °C, javlja DHMZ.

Vrijeme bi se trebalo smiriti od petka, kada se očekuje da će biti toplije i sunčanije, no neće baš posvuda biti suho, javljaju meteorolozi HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:27