SPAŠAVANJE HDZ-A

Ima li stranka budućnost s Karamarkom na čelu?

 CROPIX

HDZ više ne može dalje s Tomislavom Karamarkom na čelu. U pravu su svi oni koji govore da smo već dugo taoci jednog čovjeka - reklo mi je nekoliko istaknutih članova stranke. Bilo je to u četvrtak nakon što je srušena Vlada i premijer Tihomir Orešković kojeg su HDZ-ovci sami doveli na tu poziciju.

- Nije bilo pameti, nikoga se nije htjelo slušati, a trebalo je drugačije postupiti - ponavljali su HDZ-ovci vidno zabrinuti i razočarani. I nezadovoljni. Većina ih nije vjerovala u preslagivanje u koje ih je vodstvo do zadnjeg trenutka uvjeravalo. Svjesni su, kažu, da ubrzo slijede novi izbori, a oni za njih nemaju nikakav adut. Samo uteg - šefa stranke Tomislava Karamarka. Dio HDZ-ovih zastupnika u četvrtak je nakon saborske sjednice djelovao prilično izgubljeno i šokirano, kao da su se nadali nekom čudu preko noći. Dodatni nemir u njihove redove unijela je neslužbena informacija o tome kako je oporba skupila 78 potpisa za raspuštanje Sabora. Samo oni najodaniji šefu i dalje su pričali o novoj većini koju će sastaviti.

Posljednja nada

- Polako, strpite se, imat ćemo većinu. Dajte nam vremena - govorili su, ali ne više tako samouvjereno kao ranijih dana kad je više istaknutih članova poput glavnog tajnika Domagoja Miloševića tvrdilo da imaju 76 potpisa. Petak je, međutim, uništio i posljednju nadu Karamarka i njegovih pristaša. Oporba je ustvrdila da imaju dovoljno potpisa za raspuštanje Sabora te tražila od Željka Reinera da to uvrsti u dnevni red. No, Karamarko ni tada nije bio spreman priznati poraz. Nakon konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović novinarima je izjavio kako će pokušati preokrenuti priču sa 82 potpisa te da će nastaviti pregovarati s ljudima s kojima su počeli. Za raspuštanje Sabora rekao je da su bitni glasovi, a ne potpisi.

- S nekima s kojima smo razgovarali i koji su rekli da neće potpisati na kraju jesu. Mogu se i opet predomisliti - izjavio je Karamarko koji se, očito, do zadnjega odlučio baviti preslagivanjem. No, mnogi u njegovoj stranci jučer su bili začuđeni njegovom upornošću.

- Čini mi se kao da nam je šef izgubio doticaj sa stvarnošću. Ne znam što drugo reći nakon što je i Milan Bandić potpisao inicijativu za raspuštanje Sabora - komentirao je jedan član HDZ-a. Smatra da je vodstvo stranke sve te priče o preslagivanju, zapravo, temeljilo na Mostu ili dijelu mostovaca.

- Vjerovali su da će se mostovci u posljednji trenutak predomisliti i okrenuti HDZ-u. Govorili su nam cijelo vrijeme da Most ne želi izbore i da će nam se prikloniti kad u pitanje dođu njihove fotelje. Ali, preračunali su se. Most je ostao čvrst i u četvrtak je uslijedilo otrežnjenje - kaže naš sugovornik iz HDZ-a. Pripada onoj struji u stranci koja smatra da Karamarko svojom politikom i potezima cijelu stranku vuče na dno.

- Mislim da je sada i onima koji su najviše bili očarani Karamarkom jasno da on sada mora otići, pogotovo nakon odluke Povjerenstva da nam je šef u sukobu interesa. Što bi se to još trebalo dogoditi pa da se uvjere u to?

- Da nije bilo šefa, mi bismo pronašli formulu za suradnju. On je sve otežavao i cijela stranka postala je talac njegovih interesa. Dok je bio u Vladi gotovo i nije komunicirao ni s Petrovom, ni s Oreškovićem - govori nam, a slično je izjavio i Orešković u četvrtak u Saboru rekavši da je “vrlo aktivno pokušavao komunicirati s Karamarkom”.

- Nažalost, posljednja dva mjeseca on je moje pozive na razgovor potpuno ignorirao. Nije pokazivao nikakav interes za gospodarske teme i reforme - ispričao je Orešković.

Dio HDZ-ovaca proteklih je dana smatrao kako su trebali povući opoziv Oreškoviću i nastaviti suradnju s Mostom. Kažu da bi to bilo jedino logično i razumno rješenje u sadašnjoj situaciji. Neki od njih pokušali su Karamarka uvjeriti u tu opciju, ali nije išlo.

Završeni proces

- Odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa govori da Karamarko treba snositi konzekvence. Naravno, i on, kao i bilo tko drugi, ima pravo problem rješavati na sudu. To mu nitko ne može i ne smije osporiti. No, to je formalno-pravna stvar, ali u političkom smislu taj je proces gotov. Po mom mišljenju, tog je dana, kad je Povjerenstvo odlučilo da je u sukobu interesa i kad je bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, završila i njegova karijera kao šefa stranke - govori jedan od naših sugovornika dobro upućen u odnose u vrhu HDZ-a. Procjenjuje kako sada postoje dvije opcije - ili da Karamarko sam podnese ostavku na mjesto predsjednika ili da ga stranka natjera na taj čin.

- Poznavajući Karamarka sumnjam da će on to sam učiniti, iako bi to bila logična reakcija, pogotovo nakon odluke Povjerenstva. S druge strane, u HDZ-u u ovom trenutku nema ključne osobe ili više njih koji bi pokrenuli pitanje Karamarkove odgovornosti, no uvjeren sam da će nas na kraju same okolnosti natjerati na to. Kad se shvati da su stvari došle do kraja, svatko će početi razmišljati i brinuti za sebe, i u jednom trenutku netko će reći - gledajte, Karamarko nas ugrožava, moramo ga se riješiti - prognozira naš sugovornik te dodaje kako će se taj proces odvijati u fazama. I dio drugih HDZ-ovaca, s kojima smo tijekom protekla dva dana razgovarali o Karamarkovoj budućnosti u stranci, stava je da on sam neće dati ostavku.

- Kad bi to napravio, priznao bi sve svoje loše poteze. Bio bi politički mrtvac - smatra jedan dugogodišnji član stranke.

Sam Karamarko jučer na pitanje novinara - hoće li on voditi HDZ na novim izborima - nije dao jasan odgovor.

- To ćete prepustiti meni, ja ću kao odgovoran čovjek znati što treba napraviti. Znam verificirati što sam dobro napravio, znat ću verificirati i što sam loše napravio - odgovorio je šef HDZ-a.

Borba do kraja

No, unatoč njegovim riječima, neki u HDZ-u sumnjaju da bi se on lako odrekao mjesta šefa stranke. Skloniji su vjerovati da će se on boriti do kraja, a u tom slučaju kažu problem im je to što u ovom trenutku u HDZ-u ne vide neku jaku unutarnju ekipu i snagu koja bi uspjela maknuti sadašnjeg šefa s čelnog mjesta.

- U Predsjedništvu i Središnjem odboru puno je Karamarkovih ljudi, oni će još neko vrijeme ostati uz njega, pa procjenjujem da ćemo na prijevremene izbore ipak ići s Karamarkom. A onda će sve ovisiti o rezultatu tih izbora. Ako budu dobri za HDZ, što je mala vjerojatnost, onda će on ostati predsjednik. U protivnom, to će biti njegov kraj na čelu HDZ-a - komentirao je jedan od naših sugovornika. Ne vjeruje da u ovom trenutku može puno napraviti ni skupina HDZ-ovih europarlamentaraca te smatra da će se na transformaciju HDZ-a u modernu, demokršćansku stranku morati strpjeti još neko vrijeme.

- Znate kako je to s HDZ-om. Tek kad dotaknemo dno i doživimo teške poraze, počnemo se osvješćivati - ističe ovaj HDZ-ovac. Čelnik jedne od lokalnih stranačkih organizacija smatra da je jedan od ključnih HDZ-ovih problema neodlučnost kolega, šutnja, pa i kukavičluk.

- Mi koji nismo u samom vrhu stranke i nismo utjecajni ne možemo puno učiniti. Ali, čude me stavovi nekih poput akademika Željka Reinera, kao i ponašanje Ivana Šukera, Domagoja Miloševića, Milijana Brkića... Svi šute, a time, zapravo, sudjeluju u urušavanju stranke. Zašto nakon odluke Povjerenstva da je Karamarko u sukobu interesa nisu sazvali hitnu sjednicu Predsjedništva i tražili odgovornost. Barem su to mogli učiniti - ističe naš sugovornik, koji je uvjeren da bi se u slučaju Karamarkova pada neki njegovi za sada najvjerniji suradnici za pet minuta okrenuli protiv njega.

Nekoliko članova Predsjedništva HDZ-a priznalo nam je da su iznenađeni što se tijekom proteklih mjesec dana nije učinilo ništa da se spriječi sadašnja situacija u koju su se doveli. Tu je najviše kritika otišlo na adresu novog stranačkog zamjenika Milijana Brkića, koji je prije nekoliko tjedana zatražio od Karamarka da odstupi iz Vlade. Ističu kako su se nadali da će se ta akcija nastaviti, pogotovo što su se u priču uključili i europarlamentarci s pismom.

- Zamjeram Brkiću što se povukao i nije imao petlje odraditi posao do kraja. Očekivali smo više od njega. Jedina koja je ostala dosljedna do kraja i imala hrabrosti suprotstaviti se Karamarku bila je Ivana Maletić. Čak me iznenadila svojim postupkom. Sramotno je kako su se ponijeli prema njoj na zadnjoj sjednici Predsjedništva. Maletić im je prije desetak dana pojasnila kuda vodi njihova politika, predvidjela ovakav scenarij i rekla da je to katastrofa za stranku. I znate što se onda dogodilo? Karamarkova ekipa na Predsjedništvu žestoko ju je napala. Prednjačio je Oleg Butković koji joj je kazao: ‘Da si ovako nešto rekla Sanaderu, došla bi pješke iz Bruxellesa’ - ispričao je naš izvor iz stranke. Kaže da su je uz Butkovića, koji se tom prilikom često pozivao na bivšeg premijera, napali i Darko Horvat, Sanja Putica te Miro Kovač. Karamarko joj je spočitnuo pismo koje su poslali europarlamentarci.

- Najviše ju je kritizirala ekipa iz Sheratona, bliska konzultantu MOL-a Jozi Petroviću. A Milijan Brkić nije je ni pokušao zaštititi. Samo je šutio - rekao nam je jedan član Predsjedništva.

Dio HDZ-ovaca, ako Karamarko sam ne podnese ostavku, slaže se oko toga da neće biti dovoljno vremena za njegovu smjenu prije novih izbora. Naime, prema Statutu stranke polovica predsjednika županijskih organizacija može zatražiti sazivanje izvanrednog Sabora HDZ-a i na njemu tražiti ostavku šefa. Čak se izbori i ne bi morali provoditi od temeljnih organizacija jer mandat izaslanika vrijedi četiri godine. To je i predviđeno u slučaju održavanja izvanrednog Sabora stranke. No, u HDZ-u upozoravaju, s obzirom na to da bi se novi parlamentarni izbori mogli održati u rujnu, da za cijelu tu proceduru nema dovoljno vremena, pogotovo što ne bi mogli istovremeno voditi i kampanju za unutarstranačke izbore. Osim toga, nije iskristalizirano ni ime novog čovjeka koji bi ga eventualno zamijenio na čelu HDZ-a. U kuloarima se i dalje spominje europarlamentarac Andrej Plenković, no njime su mnogi razočarani zato što nije imao hrabrosti kandidirati se protiv Karamarka na izborima za predsjednika HDZ-a, ali i Tomislav Tolušić. Neki u kuloarima spominju da bi moglo biti i iznenađenja.

Pripreme za izbore

Stoga HDZ-ovci kao jedno od rješenja u ovom trenutku, kako su nam rekli, vide u tome da neki istaknuti HDZ-ovci, poput Plenkovića, Maletić, Davora Stiera, Dubravke Šuice, javno istupe i kažu da Karamarko više ne uživa podršku i da mora otići.

- Bilo bi dobro da desetak članova Predsjedništva, europarlamentarci i barem dio šefova lokalnih organizacija javno kažu da traže ostavku šefa jer ih je obmanuo pričajući o tome kako ima 76 potpisa, da je naštetio stranci i srušio HDZ-ovu Vladu. Vjerujem da tada ne bi mogao ostati - razmišljanje je dijela HDZ-ovaca koji su razočarani Karamarkovom politikom i potezima u posljednje vrijeme. Smatraju da bi, u tom slučaju, funkciju v.d. šefa stranke mogao preuzeti zamjenik Milijan Brkić, za kojeg drže da bi koliko-toliko mogao organizirati demoralizirani HDZ za nove izbore.

Novi birači

- Možda se to nekima ne bi svidjelo, ali ovom trenutku za taj zadatak ne vidim bolju osobu od Brkića. A nakon izbora organizirali bismo novi izborni Sabor na kojem bismo izabrali potpuno novo vodstvo, dakle i predsjednika, i Predsjedništvo, jer su i oni sudjelovali u donošenju loših odluka - kaže naš sugovornik o jednoj od mogućih varijanti. Smatra da će onaj tko prvi javno istupi po pitanju Karamarkove odgovornosti preko noći postati stranačka zvijezda.

Ako nove izbore dočekaju s Karamarkom na čelu, dobar dio HDZ-ovaca uvjeren je da ih čeka teški potop.

- Karamarko je svojom politikom, umjesto da ga modernizira, unazadio HDZ. Ne razmišlja o tome da dolaze nove generacije birača koje uopće ne zanimaju stvari o kojima on govori. Bojim se da će naš rezultat na izborima biti tridesetak mandata - govori jedan iskusni HDZ-ovac te upućuje na još jedan problem oko kojeg su se u HDZ-u na posljednjim izborima lomila koplja te izbio niz sukoba.

- Ako se nitko ne pobuni protiv Karamarka, činjenica je da će opet on sastavljati liste za Sabor. I zadnji je put bilo svađa oko toga jer su se na tim listama nezasluženo našli Karamarkovi prijatelji, dok su mnogi članovi koji su godinama radili za stranku ispali iz igre - podsjeća izvor iz HDZ-a.

U Karamarkovu krugu, pak, unatoč šefovim riječima o preokretu, jučer nakon što su predani potpisi za raspuštanje Sabora više nije bilo optimizma. Kako se moglo čuti, dio članova Predsjedništva ovih dana namjerava tražiti hitno sazivanje tog tijela kako bi se razgovaralo o cijelom pregovaračkom procesu. Tomislav Karamarko svojim je postupcima doveo HDZ u delikatnu situaciju.

- Smatram da bi što prije trebao podnijeti ostavku. Ne učini li to, agonija HDZ-a će se nastaviti. Ali, ovaj put stranka bi se ipak mogla okrenuti protiv njega - zaključio je jedan od naših sugovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:32