SABORSKA RASPRAVA

'IMAM POTVRDU IZ SRBIJE...' SDP-ovci burno reagirali nakon Glavaševog govora u Saboru, oglasio se i predsjedavajući Milijan Brkić

Branimir Glavaš
 Emica Elvedji / CROPIX

HDSSB-ov zastupnik Branimir Glavaš u četvrtak je, za saborske rasprave o izboru novog glavnog državnog odvjetnika, kazao kako ima potvrdu iz Srbije da je zamjenik osječkog županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević kao dobrovoljac JNA sudjelovao u agresiji protiv RH, na što su mu iz SDP-a poručili kako "difamira" tog tužitelja jer je sudjelovao u postupcima protiv njega (Glavaša) za ratni zločin u Osijeku 1991.

Svoje nedavno iznesene teze, koje je osječko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo, Glavaš je u Saboru 'potkrijepio' tvrdnjama da je iz Srbije dobio "Uverenje kojim se potvrđuje da je vojni obveznik Kraljević bio učesnik rata".

"Raspolažem saznanjima kako je današnji zamjenik ŽDO-a Osijek Kraljević još u rujnu 1991. potpisao prijavu za upis dobrovoljaca u JNA. Dokumentom Ministarstva obrane Republike Srbije od 13. travnja 2018. imam 'Uverenje' da je vojni obveznik Kraljević bio učesnik rata", kazao je.

Ukoliko se utvrdi točnost njegovih saznanja, traži da se pokrene postupak razrješenja tog osječkog tužitelja. "Dajem potporu novom glavnom državnom odvjetniku, ali i zadatak da ga (Kraljevića) preko Sigurnosno-obavještajne agencije provjeri te da se u slučaju točnosti pokrene njegova smjena", rekao je Glavaš.

Predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ) na to mu je poručio kako je tema rasprave prijedlog imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika, a da je on govorio o "određenim kadrovskim problemima", no da mu je u duhu demokracije dopustio da govori.

Glavaševe riječi naišle su na oštru osudu iz SDP-ovaca, pa mu je Peđa Grbin zamjerio da saborsku raspravu koristi za difamaciju osobe koja je bila tužitelj u postupku koji se vodio protiv njega.

I njegov stranački kolega Predrag Matić podsjećao je kako se raspravlja o novom državnom odvjetniku, a umjesto toga čuli su od Glavaša "mnogo o liku i djelu Miroslava Kraljevića".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:03