CRKVENI AKTIVISTI

'IMAMO 380.000 POTPISA ZA REFERENDUM O BRAKU' Inicijativa 'U ime obitelji' objavila rezultate

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2013. u 11:59

Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Članovi građanske inicijative "U ime obitelji" Lino Zonjić, odvjetnik Krešimir Planinić i dr. Željka Markić danas su na konferenciji za novinare objavili da su volonteri udruge prikupili preko 380 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se osiguralo da Ustav i zakoni Republike Hrvatske brak definiraju kao životnu zajednicu žene i muškarca.

Unatoč negativnoj medijskoj atmosferi volonteri su uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa biračkoga tijela što je dovoljno za raspisivanje referenduma, rekao je Zonjić dodavši kako su volontere divljački napadali pojedinci, a možda i organizirane skupine.

Napadima na našu djecu i žene, kako je rekao, žele spriječiti građane da se slobodno očituju na referendumu.

'VRIJEĐAJU IH I DIVLJAČKI UDARAJU!' HDZ zatražio stanku u Saboru zbog napada na crkvene aktiviste udruge 'U ime obitelji'

Po riječima odvjetnika Planinića ovo će biti prvi put narodni referendum, na kojem će narod svojom voljom odlučiti da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav RH.

Doktorica Markić je izvijestila kako su volonteri građanske inicijative "U ime obitelji" do sad napadnuti 50 puta te dodala kako je inicijativa sve napadaje prijavila policiji.

Po riječima dr. Markić najviše napada na volontere dogodilo se u Zagrebu i Rijeci. Dodala je kako se za volontiranje javljaju mnogi muškarci te ocijenivši kako očekuje smirivanje stanja.

Podsjetivši na fizički napad jednoga muškarca u središtu Zagreba na volonterku Markić je istaknula i kako se u medijima omalovažavaju poznati ljudi koji su kao sportaši Blanka Vlašić i Igor Štimac, rokeri Pero Galić i Marko Perković Thompson poduprli raspisivanje referenduma.

Istaknula je kako i kako se zbog toga financijski prijeti hrvatskoj atletičarki Blaniki Vlašić.

Napomenuvši kako je inicijativa dobila donaciju od 15 milijuna kuna Markić je kako je to novčana vrijednost sati koje su odradili volonteri "U ime obitelji".

Na pitanje financira li Zagrebačka nadbisupija njihovu inicijativu Markić je odgovorila kako među donatorima vjerojatno ima i katoličkih vjernika te pozvala katoličke biskupije, Mešihat Islamske zajednice i pravoslavnu zajednicu da i oni, ako hoće podupru inicijativu.

Odgovarajući na pitanje kako se priča da i njihovi volonteri napadaju građane Markić je rekla kako su oni svoje volontere educirali da se dostojanstveno odnose prema svakom građaninu. "Priče ostavljam vama da ih sami komentirate", rekla je.

Na pitanje da komentira izjavu pojedinih političara kako bi raspisivanje referenduma bilo zadiranje u ljudska prava Planinić je odgovorio kako je to samo mišljenje jednoga od kolega te one koji zdvajaju uputio da se obrate Ustavnom sudu.

Predstavnici "U ime obitelji" pozvali su građane da i dalje svojim potpisima podupru raspisivanje referenduma.

Izdvajamo