KONAČNO DOGOVOR

Imamo datum izbora! Novu vlast birat ćemo 4. prosinca 2011.

ZAGREB - Parlamentarni izbori održat će se u nedjelju 4. prosinca, objavili su predstavnici vladajuće koalicije nakon jednoipolsatnog usuglašavanja iza zatvorenih vrata. Do usuglašenog datuma, kako tvrde, došli su bez prijepora i lako. Datum raspuštanja Sabora vladajuća koalicija odredit će u ranu jesen jer Sabor, tvrde, mora donijeti još nekoliko važnih zakona.

Nakon objave datuma izbora gotovo je izvjesno da aktualna premijeka Jadranka Kosor u izbornoj kampanji neće moći politički kapitalizirati simbolički snažan čin stavljanja potpisa na Ugovor o pristupanju Hrvatske Euopskoj Uniji. I sama je, objavljujući datum izbora, ustvrdila da se kao najvjerojatniji datum potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU spominje 9. prosinac odnosno pet dana nakon parlamentarnih izbora.

To znači da će Kosor Ugovor o pristupanju ipak potpisati kao predsjednica tehničke vlade u iščekivanju formiranja nove koju će definirati pobjednik na sljedećim izborima. Bit će to, dakle, čin za političku arhivu, ali bez utjecaja na ishod parlamentarnih izbora.

No, iako se u postizanju kompromisa s koalicijskim partnerima ipak pristala odreći političkog kapitaliziranja potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, Kosor i HDZ će završetak pristupnih pregovora koristiti kao krunski argument predizborne kampanje.

- Ništa nismo promašili, nikoga nismo iznevjerili, nikoga nismo na bilo koji način mogli razočarati - ustvrdila je Kosor, podsjećajući da je u proljeće ove godine najavila da će vladajuća koalicija datum parlamentarnih izbora objaviti nakon dovršetka hrvatskih pristupnih pregovora s EU i da to obećanje upravo sada i ispunjava. Ustvrdila je da je "teški i ogromni posao dovršetka pregovora iza nas" te je istaknula da je vlada morala proći mnogo prepreka.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić ustvrdio je da se postojeća koalicija na predstojećim izborima ne namjerava predati već da će se boriti za novi mandat. Vladajuća koalicija je prema predsjedniku HSS-a Friščiću, pokazala odgovornost prema nacionalnim interesima jer u proljeće ove godine nije popustila pod pritiscima parola i ulice i raspisala izbore prije dovršetka pregovora što bi onemogućilo njihovo okončanje u ovoj godini. Također je ustvrdio da, ako ikome zbog uloženog napora u dovršetak pregovora pripada pravo da potpiše Ugovor o pristupanju Hrvatske EU, onda je to sigurno premijerka Kosor.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je da prestaje razlog da se u javnosti vodi kampanja oko datuma izobra. Dogovoreni datum je, ustvrdio je, u okviru onona što je realno, s obzirom na posao koji Saboru još predstoji kao i rokove potrebne strankama da se pripreme za izbore.

Koalicijski partneri su istaknuli da će se parlametarni izbori održati četiri mjeseca prije krajnjeg Ustavom predviđenog roka, prije referenduma o ulasku u EU i i potpisivanja dokumenta o pristupanju EU.

Nakon dogovora oko datuma parlamentarnih izbora posve je izvjesno da će referendum o ulasku u EU raspisati novi saziv Sabora.

Nakon što Kosor 9. prosinca potpiše Ugovor o pristupanju EU, taj Ugovor prema članku 142. Ustava dvotrećinskom većinom glasova mora potvrditi novi Sabor. No konačnu odluku o ulasku Hrvatske u EU, nakon ratifikacije Ugovora u Saboru, moraju donijeti građani na referendumu koji se mora održati u roku od 30 dana od potvrde u Saboru.

Izdvajamo