NASLJEDNIK MILANA KUJUNDŽIĆA

IMAMO NOVOG MINISTRA ZDRAVSTVA Vili Beroš dobio povjerenje Hrvatskog sabora, 81 zastupnik podržao izbor

 
Vili Beroš i Željko Reiner
 Tomislav Kristo / CROPIX

12:40 Sa 81 glasom "ZA", jednim suzdržanim i 43 "PROTIV" Hrvatski je sabor izglasao povjerenje novom ministru zdravstva Viliju Berošu. Beroš je nakon izglasavanja povjerenja položio prisegu.

-------------------------------------------------------------

12:20 Prije glasovanja o imenovanju Vilija Beroša na mjesto ministra zdravstva, Davor Bernardić zatražio je stanku u ime Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije kako bi izrekao kritiku na račun trenutnog stanja u zdravstvenom sustavu. "Takvom stanju doprinjeo je ministar Milan Kujundžić", rekao je Bernardić. "Njegov pomoćnik, gospodin (Vili) Beroš, bio je u tom timu. Njegov izbor neće riješiti ništa. Ne možete raditi istu stvar, na isti način i očekivati drukčiji rezultat."

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na dio izlaganja Davora Bernardića u kojemu je spomenuo broj ministara koji su morali otići zbog afera. "Neki nisu otišli zbog toga", rekao je Grmoja.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Željko Reiner također je zatražio stanku prije glasanja o imenovanju Beroša. "Zdravstvo je u teškim prilikama već jako dugo vremena. Dugovi nisu nastali sada. Dugovi nisu nastali niti prije tri godine, ni pet godine. Oni se vuku četiri do pet desetljeća. Mi imamo zdravstvo na puno većoj razini od naše gospodarske snage. Sve se to ostvaruje na račun činjenice da djelatnici imaju niske plaće. To je isto stvarnost i ne možemo od toga bježati. Liste čekanja u mnogim zemljama su puno već od nas", rekao je Reiner.

Klub Hrvatske seljačke stranke također je tražio stanku kako bi izvršili dodatne konzultacije oko glasanja za Vilija Beroša te kako bi još jednom istaknuli da je stanje u zdravstvo, po njima, loše. Zastupnica Ines Strenja iz Mosta također je zatražila stanku. Zastupnik Hrvoje Zekanović također je zatražio stanku. "Ministar Kujundžić očito više nije po volji premijera. On se lako njega odrekao. Trebao mu je da izglasa Istanbulsku konvenciju", rekao je Zekanović. "Dobro razmislite hoćete li glasati danas jer bi se vas na jedanko tako lagano način mogao odreći."

Zastupnik Bojan Glavašević također je zatražio stanku radi konzultacija. "Gospodin Beroš stanku može iskoristiti kako bi još jednom provjerio je li dobro ispunio svoju imovinsku karticu."

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio je stanku od 10 minuta.

-------------------------------------------------------------

Hrvatski sabor u petak će glasati o povjerenju novom ministru zdravstva Viliju Berošu, nasljedniku Milana Kujundžića, kojeg je s pozicije ministra smjenio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nakon niza afera.

Kandidata za ministra zdravstva Beroša u četvrtak je većinom glasova podržao saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku pred kojim je odgovarao na pitanja zastupnika. Beroš je kao svoje prioritete izdvojio rješavanje pitanja prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara, ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe te rješavanje pitanja nedostatka kadrova.

Za njegov izbor potrebno je 76 glasova zastupnika.

Zastupnici su se u petak trebali izjašnjavati o amandmanima na prijedlog zakona o privatnoj zaštiti i razmotriti izvješće o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, no nedolazak nekoliko zastupnika prijavljenih za raspravu, omogućio je Saboru da se ekspresno očituje o dvije uredbe koje je Vlada donijela temeljem zakonske ovlasti i tako odradi za prijepodne planirani posao.

Podsjetimo, predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Žarko Tušek potvrdio je u četvrtak kako je bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić poslao zahtjev za aktivaciju svog saborskog mandata.

Kujundžić je poslao zahtjev za aktivaciju mandata kojeg je osvojio kao kandidat na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jednici, rekao je Tušek, podsjetivši kako bivši ministar ima preferencijski mandat. U Sabor je izabran sa posljednjeg, 14. mjesta na listi, osvojivši gotovo 14 tisuća glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:19