REKORDNO NIZAK

IMOĆANI U STRAHU ZA SVOJ PRIRODNI FENOMEN Ovo ne pamte ni najstariji: vodostaj Crvenog jezera nikad nije bio niži

    AUTOR:
    • Braco Ćosić

  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2017. u 22:48

Imotski, 060517. Zaron u Crveno jezero kod Imotskog. Francuski ronilac Frederic Swierczynski ce pokusati zaroniti do dna jezera dubokog 280m.
Na fotografiji: Crveno jezero.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / Cropix

Ilustracija: Crveno jezero

 

Imoćani su zabrinuti, štoviše čak i prestrašeni. Razlog je zanimljiv – nikada do sada nije zabilježen niži vodostaj u Crvenom jezeru, a za nekoliko dana navršit će se i tri mjeseca otkako je presušilo Modro jezero. I to se ne pamti!

U nedjelju kada su izvršena precizna mjerenja, dubina vodenog stupa u Crvenom jezeru bila je 232 metra, čak za dva metra niža od dosadašnjega najnižega zabilježenog u prosincu 2012. godine, te za čak 85 metara niža od poznatog maksimuma iz 2013. godine, kada je izmjereno 311 metara, piše Slobodna Dalmacija.

Znajući da je dno jezera 6 metara ispod razine mora, to znači da je visina vodenog stupa tada bila 317 metara. Nizak vodostaj jezera čest je u ovom dijelu godine, ali ovako nisku razinu ne pamte ni najstariji Imoćani.

Speleološki odsjek Hrvatskoga planinarskog društva Imotski u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Splitsko-dalmatinske županije i Fakultetom građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu, zadnjih petnaestak godina redovito vrše monitoring stanja i mjerenja vodostaja. Jedna od najvećih zanimljivosti jezera je baš oscilacija vodostaja, a interesantno je da su najviši i najniži vodostaj izmjereni u periodu kraćem od godinu dana.

Imotski, 111211.
Crveno jezero, jedno od najdubljih jezera u Europi, ukazalo je svoje nove pecine. Zbog niskog vodostaja na poducju Imotske krajine, Crveno jezero zaintrigiralo je i speleologe Planinarskog drustva Imotski koji su se spustili do razine vode. Izmjerili su da je razina vode 231 metar, a zimi zna preci preko 300 metara. Imocani ne pamte ovako nizak vodostaj Crvenog jezera.
Na fotografiji: Crveno jezero.
Foto: Branimir Boban / CROPIX
Branimir Boban / CROPIX

Ilustracija: Crveno jezero

 

Međutim, današnja mjerenja dala su nove rekordne podatke o vodostaju, a obavili su ih speleolozi Ante Škeva i Branimir Jukić u suradnji s Ivanom Gabelicom, ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Splitsko-dalmatinske županije. Što se, pak, tiče Modrog jezera i ono je, zbog iznimno sušnog razdoblja, skoro tri mjeseca bez vode.

Presušilo je 18. rujna, a 8. listopada (također nikada ranije) na njegovu dnu odigrana je spektakularna nogometna utakmica "Vilenjaka" i "Vukodlaka". Isto tako, obilnije kiše u kontinuitetu od nekoliko dana u Imotskoj krajini nije bilo od svibnja ove godine. Također, po prvi put nakon 35 godina presušilo je i Knezovića jezero u općini Lokvičići, piše Slobodna.

Izdvajamo