VELIKI PROJEKT

IMPOZANTNE ZGRADE U CENTRU ZAGREBA POSTAJU NOVA KNJIŽNICA Postoji dvadesetak nacrta, natječaj se očekuje 2021., a izgradnja će trajati pet godina

 
 Screenshot HRT

Gradska knjižnica na Starčevićevu trgu u Zagrebu već je odavno premala za korisnike. Za izgradnju nove planiran je prostor u koji će se skladno uklopiti nova zgrada knjižnice s industrijskom baštinom - bivšim Paromlinom.

Odabran je najbolji nacrt, a radovi će ovisiti o raspoloživosti europskih fondova, javlja HRT.

Screenshot HRT

Impozantna skladišta i zgrade bivšeg Paromlina bit će obnovljeni i dobro će se isticati. Toranj koji se potpuno urušio nanovo će se izgraditi. Izvana će biti kao što su nekad bili, a iznutra će dobiti novu funkcionalnost koja je potrebna u radu s knjigama.

Screenshot HRT

Vrijednost nove zgrade knjižnice procjenjuje se na 240 milijuna kuna. Osamdeset posto novca tražit će se iz europskih fondova namijenjenih obnovi industrijske baštine. Natječaj se očekuje 2021., a izgradnja knjižnice trajat će pet godina.

Građani će dobiti novu knjižnicu i novi trg kao atraktivna mjesta okupljanja u središtu grada. Sve službe gradske knjižnice vesele se obilju prostora za knjižnu građu i poslovanje.

Screenshot HRT

Dvadesetak je nacrta nove gradske knjižnice u Zagrebu koja će biti skladan spoj nove suvremene zgrade s obnovljenom industrijskom baštinom.

Screenshot HRT

Natječaj je raspisao Grad Zagreb, a organizator i provoditelj je zagrebačko Društvo arhitekata. Ali kakvu zgradu trebaju, pitalo se knjižničare i upravo bi njihova ocjena mogla biti presudna.

Screenshot HRT

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21